Παράταση αγωνίας για τους περίπου 400.000 μετόχους της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά στο μέλλον τους ως μετόχων.
Παράταση αγωνίας για τους περίπου 400.000 μετόχους της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων δεν κατάφεραν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο όσον αφορά στο μέλλον τους ως μετόχων.
Οι δύο τράπεζες, με χθεσινές τους ανακοινώσεις, ενημέρωσαν πως, με απόφαση των θεσμικών Αρχών και τη σύμφωνη γνώμη των δύο τραπεζών, θα ανακεφαλαιοποιηθούν πλήρως και ανεξάρτητα η μία από την άλλη. Κατά συνέπεια, οι μέχρι τώρα διαδικασίες της συγχώνευσης αναστέλλονται.
Σήμερα, συνέρχονται τα διοικητικά συμβούλια και των δύο τραπεζών, προκειμένου να αποφασίσουν σύγκληση γενικής συνέλευσης για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί το ποσοστό της ελάχιστης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου. Αναφορικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, η τελική απόφαση θα ληφθεί επίσης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Ερωτήματα περί μη έγκυρης ενημέρωσης των επενδυτών σχετικά με τη διαφαινόμενη αδυναμία που τελικά ανακοίνωσαν οι διοικήσεις των δύο τραπεζών, αλλά και απορίες σχετικά με τη δυνατότητα συμμετοχής στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, προσπαθεί να αποσαφηνίσει σήμερα η «Ν» με τις παρακάτω 8 ερωτήσεις, οι οποίες καλύπτουν την επόμενη τουλάχιστον φάση, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά τις τελευταίες αποφάσεις.
Είμαι μέτοχος - κάτοχος τίτλων της Εθνικής Τράπεζας. Μπορώ, εάν επιθυμώ, να συμμετάσχω στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας;
- Ναι, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κάθε επενδυτή/μετόχου. Προφανώς, θα υπάρξει σχετική ρύθμιση από τις δύο τράπεζες, ώστε, στην περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου 10% των ιδιωτών, να υπάρχει η δυνατότητα να επιστροφής των χρημάτων σε όσους ιδιώτες τοποθετήθηκαν.
Εάν αποφασίσω να μη συμμετάσχω και η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρωθεί επιτυχώς με την κάλυψη του 10% από ιδιώτες, ποιες οι συνέπειες για μένα;
- Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, θα μειωθεί το ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Εστω ότι οι δύο τράπεζες καταφέρνουν να καλύψουν το απαιτούμενο 10% των ιδιωτών και η ανακεφαλαιοποίηση ολοκληρώνεται ομαλώς με τη μερική συμμετοχή του ΤΧΣ, οι μετοχές των δύο τραπεζών θα παραμείνουν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο;
- Εάν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι αυξήσεις κεφαλαίου, χωρίς να καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ, οι τίτλοι θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται στο Χ.Α. Το νέο σύνολο μετοχών που θα προκύψει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα είναι διαπραγματεύσιμο στο Χ.Α.
Εκτός από τίτλους, θα λάβω και warrants;
Ακριβώς. Κάθε μέτοχος θα λάβει και ένα warrant, το οποίο θα είναι αντιστοιχεί σε Χ αριθμό μετοχών και θα υπάρχει η δυνατότητα εξάσκησής του επί 4,5 χρόνια ανά εξάμηνο.
Στην περίπτωση αυτή, πάντως, και μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, η διασπορά θα είναι εξαιρετικά μικρή. Αυτό σημαίνει ότι το Χ.Α. θα τις εντάξει σε κάποια ειδική κατηγορία, π.χ. Επιτήρηση ή Χαμηλής διασποράς με περιορισμένους όρους όσον αφορά στην καθημερινή τους διαπραγμάτευση;
- Σύμφωνα με πληροφορίες, το Χρηματιστήριο θα κάνει τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε οι τίτλοι των δύο τραπεζών να μη χρειαστεί να μεταφερθούν σε ειδική κατηγορία, αλλά να παραμείνουν στην Κύρια Αγορά.
Αποφάσισα να συμμετάσχω στη δημόσια πρόταση της Εθνικής τράπεζας, λαμβάνοντας υπόψη μου πως το επόμενο βήμα θα αφορά σε συγχώνευση με την EFG. Οι τελευταίες εξελίξεις ανέστειλαν την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. Μπορώ να κινηθώ νομικά προσφεύγοντας κατά των αποφάσεων αυτών;
- Αυτό είναι δικαίωμα του καθενός. Τα νομικά άλλωστε προβλήματα (αγωγές κ.λπ.) που υπήρχε κίνδυνος να προκληθούν από αυτή την εξέλιξη, είχαν επισημανθεί ως μείζονα ζητήματα στην πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Εάν και οι δύο ή μία από τις δύο τράπεζες δεν καταφέρουν να καλύψουν το 10% των ιδιωτών, τι θα συμβεί;
- Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως την (τις) αύξηση(-εις) κεφαλαίου, θα ακολουθήσει dilution των υφιστάμενων μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων θα συρρικνωθεί εξαιρετικά.
Σχόλια για την ελλιπή ενημέρωση
Οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ενημέρωσαν το διοικητή της ΤτΕ πως «δεν είναι πιθανό να σηκώσουν το 10% του κεφαλαίου που απαιτείται από την ιδιωτική αγορά. Εγώ είμαι μέτοχος -ανεξαρτήτως ποσοστού- σε μία εκ των δύο τραπεζών. Δεν θα έπρεπε να λάβω γνώση, να ερωτηθώ εάν προτίθεμαι να συμμετάσχω;
- Προφανώς, ναι. Η κίνηση αυτή των δύο τραπεζών προκάλεσε ποικίλα σχόλια, σύμφωνα με μεγάλη μερίδα χρηματιστηριακών παραγόντων θέτει έως και θέμα γενικότερης αξιοπιστίας των δύο τραπεζών απέναντι στους μετόχους των. Ωστόσο, από εδώ και πέρα, και μετά τις ανακοινώσεις των δύο τραπεζών περί επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, δημιουργείται εκ νέου η ελπίδα πως η προσπάθεια συγκέντρωσης του 10% του απαιτούμενου κεφαλαίου από ιδιώτες θα στεφθεί από επιτυχία.
Ποιο είναι το πλαίσιο για τη διοίκηση των τραπεζών μέσω ΤΧΣ
Στον πλήρη έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας περνά η τράπεζα που δεν κατορθώνει να καλύψει από ιδιώτες μετόχους το 10% της αύξησης κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει ότι το ΤΧΣ έχει λόγο για θέματα που αφορούν τη διοίκηση της τράπεζας, την αναδιάρθρωσή της, την πώληση θυγατρικών ή άλλες κινήσεις που άπτονται της λειτουργίας της.
Είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση της Εθνικής και της Eurobank, παράγοντες του υπουργείου Οικονομίας παρέπεμπαν στις αποφάσεις του ΤΧΣ για το ενδεχόμενο να πωληθούν οι τράπεζες ή να αποφασιστεί σε επόμενο στάδιο η συγχώνευσή τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, εάν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι τουλάχιστον 10%, το Ταμείο ασκεί το δικαίωμα ψήφου στη γενική συνέλευση μόνο στις στρατηγικές αποφάσεις και, συγκεκριμένα, για την τροποποίηση του καταστατικού, περιλαμβανομένης της αύξησης ή μείωσης κεφαλαίου ή της παροχής σχετικής εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο, συγχώνευσης, διάσπασης, μετατροπής, αναβίωσης, παράτασης της διάρκειας ή διάλυσης της εταιρείας μεταβίβασης στοιχείων του ενεργητικού, περιλαμβανομένης της πώλησης θυγατρικών ή για όποιο άλλο θέμα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία κατά τα προβλεπόμενα στο ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών».
Στις άλλες περιπτώσεις, το ΤΧΣ έχει ουσιαστική παρέμβαση στη διοίκηση της τράπεζας, ενώ ο στόχος, σε κάθε περίπτωση, είναι το Ταμείο να διαθέσει τη συμμετοχή του εν γένει στις τράπεζες και μάλιστα με κέρδος, προκειμένου τουλάχιστον μέρος των κεφαλαίων που έχουν δοθεί και προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση, να επιστρέψει. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο αποφασίζει τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσης των μετοχών σε χρόνο που κρίνει σκόπιμο και πάντως εντός πενταετίας από τη συμμετοχή του στην αύξηση, στις περιπτώσεις που έχει καλυφθεί το 10% και εντός διετίας, εάν δεν έχει «πιάσει» η τράπεζα το όριο αυτό.
Η όλη λογική της αρχιτεκτονικής που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση, είναι η αποκόμιση κέρδους από τη διάθεση των μετοχών του ΤΧΣ, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες για το φορολογούμενο που έχει δανειστεί τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης.
Για το λόγο αυτό, η τρόικα επέμεινε για σχήματα που παρουσιάζουν δυνατότητες πώλησης και αποκόμισης κάποιας υπεραξίας.
ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΦΟΛΙΑ - [email protected]