Στην απόφασή της να μην άρει το τραπεζικό απόρρητο επιμένει η Αυστρία, παρά την αυξανόμενη πίεση που δέχεται με τη συζήτηση που διεξάγεται για τους φορολογικούς «παραδείσους».
Στην απόφασή της να μην άρει το τραπεζικό απόρρητο επιμένει η Αυστρία, παρά την αυξανόμενη πίεση που δέχεται με τη συζήτηση που διεξάγεται για τους φορολογικούς «παραδείσους».
«Η θέση της Αυστρίας παραμένει απαράλλακτη», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρέγκορ Σίτσε, εκπρόσωπος της αυστριακής υπουργού Οικονομικών, Μαρίας Φέκτερ. Τα πρόσφατα γεγονότα, πρόσθεσε, δεν πρόκειται να αλλάξουν στο μέλλον την άποψη της Βιέννης.
Από την άλλη πλευρά, το Λουξεμβούργο είναι έτοιμο να περιορίσει εν μέρει το τραπεζικό του απόρρητο για να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή, όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λικ Φρίντεν.
«Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις ξένες φορολογικές αρχές», δήλωσε ο υπουργός, μετά τις μομφές από εταίρους της Ευρωζώνης για τις ιδιαίτερες τραπεζικές πρακτικές του Λουξεμβούργου. «Η διεθνής τάση πηγαίνει προς μια αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών. Δεν είματε πλέον αυστηρά αντίθετοι σ' αυτό», υπογράμμισε ο κ. Φρίντεν.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις καταβολές τόκων σε ξένους πελάτες ως παράδειγμα πληροφοριών που θα μπορούσαν να διαβιβάζονται στις χώρες προέλευσης και διαβεβαίωσε ότι «το Λουξεμβούργο δεν υπολογίζει στους πελάτες που θέλουν να κάνουν οικονομία στους φόρους τους».
Η Αυστρία, όπως και το Λουξεμβούργο, ήταν ως τώρα οι μόνες δύο χώρες της Ε.Ε. που, επικαλούμενες το τραπεζικό απόρρητο, αρνούνταν να διαβιβάζουν αυτομάτως πληροφορίες για τους λογαριασμούς κατοίκων της Ε.Ε. στο έδαφός τους όταν διατυπώνονται σχετικά δικαστικά αιτήματα.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο συντηρητικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο σοσιαλιστής Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου στις δύο χώρες.
«Πιστεύω πως αυτό θα αλλάξει, με τέτοιες εξελίξεις», είχε δηλώσει την Παρασκευή ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Η αυστριακή ομόλογός του, Μαρία Φέκτερ, είχε δηλώσει από την πλευρά της πως θέλει να ευνοήσει τις διμερείς συμφωνίες, όπως αυτές που έχει υπογράψει η Αυστρία με την Ελβετία, τον Απρίλιο 2012, και το Λιχτενστάιν, τον Ιανουάριο 2013, ένα δρόμο τον οποίο η υπουργός θεωρεί «πιο αποτελεσματικό».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο