Στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση, οποίος διαβεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων.
Στο τελευταίο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία».
«Για το μόνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εμείς από την πλευρά μας δίνουμε μία μάχη προκειμένου οι δόσεις των οφειλών να είναι όσον το δυνατόν περισσότερες μέσα σε ένα πλαίσιο, όμως, που βραγχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα θα τονώσει τα εσοδα στα ταμεία. Και, σε κάθε περίπτωση, οι τρέχουσες εισφορές του 2013 θα πρέπει να καλυφθούν», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, πως «σε καμία περίπτωση» δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων, για να καλυφθούν τα ελλείμματα, υποστηρίζοντας πως η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν αντέχουν κάτι τέτοιο. Για αυτό το λόγο, είπε, σχεδιάζονται και υλοποιούνται ήδη παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα - δηλαδή, χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των μισθών και συντάξεων - προκειμένου να έχουμε το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Η διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής βάσης, το νοικοκύρεμα των ασφαλιστικών ταμείων, που ήδη πετύχαμε, καθώς και η μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής είναι μερικές μόνο από αυτές τις παρεμβάσεις.»
Αναφερόμενος, μάλιστα, στις αναφορές στον Τύπο περί «βουλγαροποίησης» ή «κινεζοποίησης» της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βρούτσης εκτίμησε πως μπορεί να εξυπηρετούν τους σκοπούς κάποιων που επιδιώκουν την καλλιέργεια φοβικού κλίματος μεταξύ των εργαζομένων, αλλά απέχουν παρασάγγας από την πραγματικότητα.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: ουδέποτε ετέθη ζήτημα επιπλέον μείωσης κατώτατων μισθών», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
Ερωτηθείς σχετικά με την υστέρηση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία, παραδέχτηκε πως τα έσοδα των ταμείων έχουν επηρεαστεί από τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την πτώση της απασχόλησης. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών ταμείων για το νοικοκύρεμα και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, οι εξοικονομήσεις από την καταπολέμηση της παραβατικότητας και οι συνεχείς παρεμβάσεις μας για τη μείωση της εισφοροδιαφυγής που ήδη αρχίζουν να αποδίδουν, «μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα οι όποιες απώλειες θα αντισταθμιστούν».
Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης πως η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες με αφορμή σημαντικά θεσμικά ζητήματα και δημοσιονομικά μέτρα, όμως αποδείχθηκε ιδιαίτερα ανθεκτική «γιατί απλούστατα πρυτάνευσε η ωριμότητα και η εξαρχής εκπεφρασμένη βούληση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας ότι η σωτηρία της χώρας είναι πάνω από κάθε κομματικό υπολογισμό».
Ερωτηθείς σχετικά με έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό, επανέλαβε ότι μια τέτοια κίνηση είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σε κάθε κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης προκειμένου, ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, να κινηθεί πιο γρήγορα και να εφαρμόσει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αποφασίζονται», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.