Έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, υιοθετώντας μια κοινή στάση όσον αφορά στους φορολογικούς «παραδείσους», απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έκκληση προς τις χώρες της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, υιοθετώντας μια κοινή στάση όσον αφορά στους φορολογικούς «παραδείσους», απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας πως οι ετήσιες απώλειες φορολογικών εσόδων ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ.
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα για δεκάδες χιλιάδες υπεράκτιες (offshore) εταιρείες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφορικά με ονόματα προσώπων και εταιρειών. Επεσήμανε, ωστόσο, την επιτακτική ανάγκη ανάληψης κοινής δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής.
«Περιμένουμε ότι τα κράτη μέλη θα αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο κ. Μπαγί. «Θέλουμε τα κράτη μέλη να αναπτύξουν μια κοινή θέση κι έναν κοινό ορισμό για το τι είναι ένας φορολογικός παράδεισος», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, στόχος είναι να περιοριστεί το κόστος της φοροδιαφυγής στην Ευρώπη, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει σε περισσότερο από 1 τρισ. ευρώ ετησίως.
Ο ίδιος υπογράμμισε, εξάλλου, πως «δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή υποχωρητικότητα για τα άτομα, τις εταιρείες ή τις τρίτες χώρες που παρακάμπτουν τους διεθνείς νόμους για να οργανώσουν τη φορολογική απάτη».
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η Κομισιόν πρότεινε ένα πακέτο από περίπου 30 μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Καλεί σ' αυτό τα κράτη της Ε.Ε. να συντάξουν έναν κατάλογο των φορολογικών «παραδείσων» και να ενισχύσουν τις συμφωνίες διπλής φορολόγησης μεταξύ χωρών, για να αποφεύγονται τα νομικά κενά που ευνοούν τη φορολογική απάτη.
Στο ερώτημα αν το Λουξεμβούργο αποτελεί έναν φορολογικό «παράδεισο», ο κ. Μπαγί δεν απάντησε άμεσα, υπενθυμίζοντας ότι σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. εφαρμόζονται πολύ σαφείς κανόνες όσον αφορά τη μεταβίβαση πληροφοριών για τα περιεχόμενα τραπεζικών λογαριασμών.
«Προσπαθούμε να έχουμε έναν ορισμό των πρακτικών που είναι παράνομες μάλλον, παρά έναν όρο που να αποκρυσταλλώνει», όπως αυτός του φορολογικού παράδεισου, πρόσθεσε ο Ολιβιέ Μπαγί.
Πηγή: ΑΜΠΕ