Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη σημερινή της συνεδρίαση, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, παρά τα ζοφερά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Στάση αναμονής αναμένεται να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη σημερινή της συνεδρίαση, διατηρώντας το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, παρά τα ζοφερά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει το επιτόκιο, κατά 25 ίσως και 50 μονάδες βάσης, προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία.
Επισήμως στην ατζέντα της ΕΚΤ βρίσκονται οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης, οι οποίες κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα σχόλια που θα κάνει ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου και για το τι αυτό σηματοδοτεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.
Μετά τη λήψη των αποφάσεων για τη Μεγαλόνησο, ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επέλεξε να απέχει από τη δημόσια συζήτηση, που πυροδότησαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, περί κυπριακού «μοντέλου» στις μελλοντικές διασώσεις τραπεζών.
Στη συνέντευξη Τύπου, ωστόσο, που θα παραχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Ντράγκι θα πρέπει να ανοίξει, έστω και μερικώς, τα χαρτιά του.
Είναι αμφίβολο εάν ο κ. Ντράγκι θα δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, από τη στιγμή μάλιστα, που στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας δεν υπάρχει σύμπνοια απόψεων σχετικά με τη συμμετοχή των καταθετών σε μελλοντικές κρίσεις. Ωστόσο, αναμένεται να επιχειρήσει να κάμψει τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Κύπρο, διαβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η ΕΚΤ θα παράσχει επαρκή ρευστότητα στις κυπριακές τράπεζες.
Αναλυτές εκτιμούν ακόμη ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης θα υπενθυμίσει τη δυνατότητα της χώρας να ζητήσει από την ΕΚΤ την ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, η οποία, πάντως, θα συνοδευόταν πιθανότατα από πρόσθετους όρους.
Στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος παραμένουν επίσης οι εξελίξεις στην Ιταλία, ενώ πηγή ανησυχιών αποτελεί και η Σλοβενία.