Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 29 Απριλίου 2003 12:23

Ericsson : Ζημίες για δέκατο τρίμηνο

Στο «κόκκινο», για δέκατο συνεχόμενο τρίμηνο, παρέμεινε η Ericsson το τρίμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2003, αλλά η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε σήμερα κατά 15%, καθώς η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε, ότι, θα προχωρήσει σε απολύσεις επιπλέον 7.000 εργαζομένων της.

Η σουηδική εταιρεία προειδοποίησε, παράλληλα, ότι δεν θα επιστρέψει στην κερδοφορία φέτος και γνωστοποίησε μεγαλύτερες των αναμενόμενων ζημίες το πρώτο τρίμηνο (3,5 δισ. σουηδικές κορώνες (οι σχετικές προβλέψεις έκαναν λόγο για ζημίες 3,3 δισ. κορωνών).

Οπως ανέμενε η αγορά, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 30%, σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 25,9 δισ. κορώνες. Οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 35% σε 27,1 δισ. κορώνες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν μείωση κατά 26,5 δισ. ευρώ. Ενα χρόνο νωρίτερα, οι παραγγελίες είχαν ανέλθει σε 41,9 δισ. κορώνες.

Επιπλέον, η Ericsson αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για την παγκόσμια αγορά τηλεπικοικνωνιακών δικτύων φέτος, προβλέποντας μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.

Το κόστος αναδιάρθρωσης (11 δισ. σουηδικές κορώνες), που θα αναλάβει φέτος η σουηδική εταιρεία, μετά την αποφασή της να προχωρήσει σε νέα μείωση του εργατικού δυναμικού της δεν θα της επιτρέψει την επάνοδο, φέτος, στην κερδοφορία σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», το εύρος του νέου προγράμματος αναδιάρθρωσης της Ericsson αιφνιδίασε ευχάριστα τους αναλυτές, που αναμένουν ότι ταχύτατα θα μεταφραστεί σε βελτίωση των αποτελεσμάτων της, παρά το σχετικό κόστος.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Καρλ-Χένρικ Σβάνμπεργκ, διευρκίνισε, ότι, η Ericsson θα μειώσει του χρόνου το εργατικό δυναμικό της σε 47.000 εργαζομένους, από 54.000 περίπου στα τέλη του 2003, όπως προβλέπει το νέο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, και 61.000 στα τέλη του πρώτου τριμήνου φέτος. Το 2001, έτος σταθμό της Ericsson, η σουηδική εταιρεία απασχολούσε περίπου 107.000 εργαζομένους.