Αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών, μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, αλλά και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».
Αποκρατικοποιήσεις, αυξήσεις φόρων, περικοπές μισθών, μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο, αλλά και αξιοποίηση των μελλοντικών εσόδων από τους υδρογονάνθρακες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει το κυπριακό μνημόνιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μνημόνιο που συνομολογείται ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα και το οποίο αναμένεται να υπογραφεί εντός της εβδομάδας, θέτει ως στόχο για την Κύπρο την εμφάνιση πρωτογενούς ελλείμματος έως 2,4% του ΑΕΠ το 2013, και κατ΄ επέκταση απαιτεί πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 351 εκατ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ.
Μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4% του ΑΕΠ έως το 2017 και η διατήρησή του στα επίπεδα αυτά στη συνέχεια.
Μεταξύ άλλων, το κυπριακό Μνημόνιο προβλέπει:
«Η κυβέρνηση γλίτωσε τον τόπο από την χρεοκοπία»
Η κυβέρνηση, έχοντας κληρονομήσει μια «ατομική βόμβα», προσπάθησε να την απενεργοποιήσει και τα κατάφερε, γλυτώνοντας τον τόπο από την ολοκληρωτική χρεοκοπία, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη.
Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης.
Τώρα, σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης, η κυβέρνηση διαχειρίζεται «μετασεισμική κατάσταση πραγμάτων πολλών Ρίχτερ» με στόχο να επανεκκινήσει την οικονομία. Όπως είπε, έχει δημιουργηθεί μια ομάδα η οποία διαβουλεύεται με την τρόικα με στόχο τις επιμέρους, αλλά σημαντικές βελτιώσεις.
Παράλληλα πρόσθεσε πως η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να μην «παγώσει» το 40% των ανασφάλιστων καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και να επεκταθεί η περίοδος δημοσιονομικής αναπροσαρμογής μέχρι το 2018.
«Αυτό που διαβουλευόμαστε τώρα δεν είναι νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη κυβέρνηση», εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης.
Οι τελικές εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα είναι, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, κατ' αρχήν θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την ενέργεια.
Η διαβούλευση, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος, συνεχίζεται για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των ωρομισθίων και, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση στο θέμα της μεταβατικής περιόδου για τη δυνατότητα των δημόσιων υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο σημερινό σύστημα Υγείας μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζονται μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ενώ ο κύπριος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης ενημερώνει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγές: Ο Φιλελεύθερος, AMΠΕ