Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αποκλίσεις που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον πρωθυπουργό εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις αποκλίσεις που εμφανίζουν τα δημόσια έσοδα, παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον πρωθυπουργό εν όψει της επίσκεψης της τρόικας.
Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η απόκλιση εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ η τρόικα κάνει λόγο για αποκλίσεις πάνω από 2 δισ. Ενδεχόμενη απόκλιση στο σκέλος των εσόδων απειλεί να επαναφέρει στο τραπέζι το σενάριο για τη λήψη νέων μέτρων, σενάριο, το οποίο όπως διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει διαβεβαιώσει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Παράλληλα, ο προβληματισμός εντείνεται και από τη γενικότερη αβεβαιότητα που καταγράφεται στον ευρωπαϊκό χώρο και τα προβλήματα που αναδεικνύονται στη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης.
Τρίμηνη προθεσμία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, άτυπη τρίμηνη προθεσμία μέχρι και τον Ιούνιο, αναμένεται να ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών από την τρόικα, προκειμένου να έχει χρόνο να κλείσει τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί από την αρχή του χρόνου, με βασικό διαπραγματευτικό επιχείρημα, τη - μεγαλύτερη του αναμενομένου - ύφεση της οικονομίας. Η ύφεση υπολογιζόταν ότι θα ξεπεράσει το 4,5% του ΑΕΠ για το 2013 πριν υπάρξουν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Κύπρου.
Παρά το γεγονός ότι το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο προέβλεπε για φέτος ύφεση 4,3% του ΑΕΠ. Με αυτά τα δεδομένα οι όποιες απώλειες της κυπριακής κρίσης θα εμφανιστούν σταδιακά στην ελληνική οικονομία και είναι ενδεχόμενο, εκτιμάται, ότι θα έχουν μεσοπρόθεσμη διάρκεια.
Ασφαλιστικά Ταμεία
Σε σημαντικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το έλλειμμα των ασφαλιστικών Ταμείων. Σε σύσκεψη του έγινε πριν λίγες ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών όπου ήταν παρών και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης συζητήθηκε και το θέμα της υστέρησης εσόδων στα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών δηλώνουν διά των εκπροσώπων τους προς την τρόικα ότι η λύση για τα ταμεία είναι μία. Η ορθολογική ρύθμιση των οφειλών που θα φέρει άμεσα χρήματα στα Ταμεία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το ΙΚΑ έχει προϋπολογίσει να εισπράξει από τη ρύθμιση των οφειλών περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εργασίας διέψευσε κατηγορηματικά ότι τέθηκε στον ίδιο τέτοιο θέμα από την τρόικα για περικοπή των συντάξεων όσων είναι κάτω των 60 ετών. Σε αντιπαροχή το υπουργείο Εργασίας είναι έτοιμο να παρουσιάσει το μαθηματικό τύπο βάσει του οποίου θα καθορίζεται από το 2014 ο κατώτατος μισθός, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Δέσμη υποχρεώσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες στα επιχειρήματα το αίτημα για άτυπη τρίμηνη παράταση θα συνοδεύεται από δέσμη υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή του μνημονίου. Συγκεκριμένα:
Μεγάλο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων για τον Αστέρα
Ζωηρό ήταν το ενδιαφέρον πολλών ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων του Real Estate τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν επίσημα σήμερα για την αξιοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκδήλωση ενδιαφέροντος για το «ασημικό» της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, όπως χαρακτηρίζεται ο Αστέρας, έχουν καταθέσει συνολικά 14 φορείς - εταιρείες ή κοινοπραξίες.
Από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον για τον Αστέρα έχει εκδηλώσει η Lamda Development του ομίλου Λάτση, εταιρεία συμφερόντων του κ. Κωνσταντακόπουλου που έχει δημιουργήσει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, εταιρείες εφοπλιστικών συμφερόντων, μεταξύ άλλων, του εφοπλιστή, Γ. Προκοπίου. Οι ίδιες πληροφορίες λέγουν πως το «παρών» στο διαγωνισμό δίνει το επενδυτικό κεφάλαιο του Κατάρ, η τουρκική Dogus (συνεργάτης της Lamda στη Μαρίνα του Φλοίσβου) η κινεζική Fosun Capital, μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού και η Dolphin Capital.
Στο μεταξύ ρητή εντολή για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, έδωσε το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το νέο πρόεδρο, Στέλιο Σταυρίδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο, Γιάννη Εμίρη, με τους οποίους συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός, ζήτησε κατ’ αρχήν να ενημερωθεί για την υλοποίηση του προγράμματος αλλά και το βαθμό ετοιμότητας του Ταμείου, εν όψει του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Σημείωσε επίσης ότι ο στόχος των αποκρατικοποιήσεων είναι διπλός. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος προσέλκυσης επενδύσεων και παράλληλα είναι αναπόδραστη πλέον υποχρέωση του μνημονίου η συγκέντρωση συγκεκριμένου ποσού εσόδων (2,6 δισ. ευρώ για το 2013) μέχρι και το τέλος του χρόνου.
Οι επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ενημέρωσαν τον κ. Σαμαρά ότι οι δύο μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, δηλαδή η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ και η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ προχωρούν κανονικά και ότι μέχρι και το τέλος του μήνα, θα κατατεθούν οι τελικές προσφορές και στις δύο περιπτώσεις. Μάλιστα, τόνισαν ότι από σήμερα, ο κατάλογος των αποκρατικοποιήσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη θα αυξηθεί περιλαμβάνοντας και μια πρώην προβληματική επιχείρηση. Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Κωστής Χατζηδάκης σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να ανακοινώσει τη μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της επισκευαστικής βάσης τροχαίου υλικού (ROSCO) στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Οξύτατη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ
Νέα οξύτατη επίθεση κατά της κυβερνητικής τακτικής στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξαπέλυσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «μοναδική πυξίδα της κυβέρνησης είναι τα συμφέροντα των δανειστών και δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά για να τα ικανοποιήσει».
Παράλληλα, «επετέθη» κατά των δύο κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας ότι «αντί το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαφοροποιηθεί επικοινωνιακά περισσότερο από την κυβερνητική γραμμή, θα πρέπει να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό γιατί συνεχίζουν να στηρίζουν το μνημόνιο της καταστροφής».
ΔΗΜΑΡ: Αναγκαία μέτρα
Τις προτεραιότητες της εν όψει της άφιξης της τρόικας επανέλαβε χθες η ΔΗΜΑΡ τονίζοντας σε ανακοίνωσή της ότι «η αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) από ένα μειωμένο ενιαίο φόρο ακινήτων, η μείωση της επιβάρυνσης από δάνεια των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο διακανονισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών με αυξημένο αριθμό δόσεων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αποτελούν μέτρα που πρέπει να ληφθούν».