Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 30 Απριλίου 2003 12:44

AstraZeneca Plc : Μείωση 2,7% των καθαρών κερδών

ΜΕΙΩΣΗ 2,7% των καθαρών της κερδών, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η δεύτερη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας της Ευρώπης, AstraZeneca Plc, καθώς το σκεύασμά της με τις υψηλότερες πωλήσεις, Prilosec, έχασε μερίδιο της αγοράς, από άλλα φθηνότερα σκευάσματα ανταγωνιστριών της εταιρειών.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 932 εκατ. δολ. ή 54 σεντς ανά μετοχή, έναντι καθαρών κερδών ύψους 958 εκατ. δολ. ή 55 σεντς ανά μετοχή, την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2002. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 9%, φθάνοντας στα 4,74 δισ. δολ.

Στην αγορά των ΗΠΑ, οι πωλήσεις της εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο, μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 60%, μετά την είσοδο στην αγορά, φθηνότερων του είδους, σκευασμάτων.

Σημειώνεται, ότι, η AstraZeneca, προσπαθεί να πάρει έγκριση για την κυκλοφορία του σκευάσματος Crestor για τη χοληστερίνη και του φαρμάκου κατά του καρκίνου Iressa, από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food & Drug Administration), προκειμένου να τονώσει τις πωλήσεις, από τη μείωση των αντίστοιχων του Prilosec.

Οι μετοχές της εταιρείας κέρδιζαν 47 πένες, ποσοστό 2%, φθάνοντας στις 2.423 πένες η μία, στις 11:17' π.μ., στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.