Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013 11:35

Νέα σύσκεψη εν όψει άφιξης της τρόικας

Νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.

Νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο έχει αυτήν την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με τη συμμετοχή και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου.

Οι διεργασίες για το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων και την προετοιμασία εν όψει του νέου γύρου συζητήσεων με την τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα είναι συνεχείς, καθώς χθες πραγματοποιήθηκε ακόμη μία πολύωρη ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον Πρωθυπουργό.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι εγκαίρως», δήλωσε το πρωί στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, κληθείς να κάνει μία δήλωση για τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη. Είπε ακόμη ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει «πόσο σημασία έχει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Ο κ. Κεδίκογλου αρνήθηκε πάντως να μιλήσει λεπτομερώς για τα ζητήματα που συζητώνται, λέγοντας μόνο ότι οι πληροφορίες που έρχονται είναι θετικές. «Πιστεύω θα τα καταφέρουμε εγκαίρως», πρόσθεσε.

Η τρόικα αναμένεται εκ νέου στην Αθήνα στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και εκτός από τον καθορισμό του τρόπου είσπραξης του φόρου ακινήτων το 2013 και το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, η κυβέρνηση ανησυχεί και για την πορεία των εσόδων και των ασφαλιστικών εισφορών.

Για τον λόγο αυτόν στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκε μεταξύ άλλων και η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, καθώς, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, η «μαύρη τρύπα» προσεγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ παραμένουν ανοικτά τα εξής ζητήματα:

  1. Οι απολύσεις στο Δημόσιο. 
  2. Τα οικονομικά των Ταμείων.
  3. Η παράταση για έναν ακόμα χρόνο του ΕΕΤΗΔΕ.
  4. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο.
  5. Η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία σε πολλές δόσεις.
  6. Η ρύθμιση των τραπεζικών «κόκκινων» δανείων.
  7. Οι ανεπαρκείς μηχανισμοί έλεγχου των δημοσιονομικών των ΟΤΑ.
  8. Η κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου καταπολέμησης της διαφθοράς για τις δημόσιες υπηρεσίες.
  9. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς μέχρι τώρα τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.

Όσον αφορά το αγκάθι των απολύσεων απαιτείται η υποβολή στην τρόικα ενός αξιοπίστου σχεδίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με πρόβλεψη για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» συγκεκριμένου αριθμού ατόμων.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν εγκαταλειφθεί βασικές διεκδικήσεις, όπως το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Την ίδια στιγμή υπάρχει η αίσθηση ότι οι ξένοι ελεγκτές θα επανέλθουν ιδιαίτερα απαιτητικοί, μετά και την επιβολή των απόψεών τους στην Κύπρο. 

Η κυβέρνηση κρίνει απαραίτητο η διαπραγμάτευση να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από τις 12 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την Ιρλανδία.

Στο τραπέζι και η κυπριακή κρίση

Στο τραπέζι είναι και οι επιπτώσεις από την κυπριακή κρίση στον βαθμό που αφορούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Μετά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις συνέπειες από την κρίση στη Λευκωσία και κυρίως όσον αφορά στις εγχώριες επιχειρήσεις, ιδίως αυτές που είχαν έκθεση στην Κύπρο.

«Είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια γενικότερη αρνητική ψυχολογία, αλλά για όλη την Ευρώπη», σημείωσε.