Τροχοπέδη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση.
Τροχοπέδη για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αποτελεί η συνεχιζόμενη κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ στην τελευταία του έκθεση.
Οι ασθενικοί ρυθμοί ανάπτυξης και η εξασθενημένη εμπιστοσύνη υπονομεύουν τις προσπάθειες για μείωση της ανεργίας και καταπολέμηση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει ο οργανισμός στην Ενδιάμεση Οικονομική Αξιολόγηση που παρουσιάστηκε σήμερα στο Παρίσι.
«Παραμένει επιτακτική ανάγκη η ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τη διασφάλιση μιας πιο βιώσιμης ανάκαμψης, ιδίως στην Ευρωζώνη, όπου η ανάπτυξη παρουσιάζει ανισότητες και κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με άλλες περιοχές», δήλωσε από το Παρίσι ο ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Πιερ Κάρλο Παντόαν.
«Η κατάσταση στην αγορά εργασίας εξακολουθεί να επιδεινώνεται σε πολλές χώρες [της Ευρωζώνης], γεγονός που καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και προϊόντων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, ο ρυθμός ανάπτυξης των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης -Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία- θα διαμορφωθεί στο 0,4% το α’ τρίμηνο του έτους και κατά 1% το β’ τρίμηνο.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η ψαλίδα θα μεγαλώσει ανάμεσα στη Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη του ευρώ, καθώς η γερμανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3% το α’ τρίμηνο και κατά 2,6 το β’ τρίμηνο. Στην Ιταλία, το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,6% το πρώτο και κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο.
Σχετικά με τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ κρίνει ότι υπάρχουν ακόμη κάποια περιθώρια περαιτέρω χαλάρωσης, δεδομένης της ασθενικής ζήτησης και του πληθωρισμού που κυμαίνεται κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Όσον αφορά στις οικονομίες του G7, ο ΟΟΣΑ αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το α’ τρίμηνο του 2013, σε ετησιοποιημένη βάση, και ανάπτυξη 1,8% το β’ τρίμηνο. «Η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώθηκε στα τέλη του 2012 αλλά οι προοπτικές των κρατών του ΟΟΣΑ παρουσιάζουν πλέον βελτίωση», σημείωσε ο κ. Παντόαν.
Ο οργανισμός επισημαίνει, επίσης, ότι οι επιδόσεις των χρηματοοικονομικών αγορών υπερβαίνουν αυτές της πραγματικής οικονομίας, καθώς η εξασθενημένη επιχειρηματική και επενδυτική εμπιστοσύνη υπονομεύουν την ανάπτυξη. Η απόκλιση αυτή υπογραμμίζει τον κίνδυνο οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού να υπερβούν τα επίπεδα που στοιχειοθετούνται βάσει θεμελιωδών μεγεθών.