Η τελευταία απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα, και κυρίως την ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank
.
Η τελευταία απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο συνεπάγεται μια σειρά από εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις για το χρηματοοικονομικό σύστημα, και κυρίως την ουσιαστική απομόνωση και συρρίκνωση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, και, κατά συνέπεια, της οικονομίας της μεγαλονήσου.
Αυτό επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank, εκτιμώντας πως η αποκατάσταση της καταλυτικά διαταραγμένης εμπιστοσύνης των καταθετών και των επενδυτών στην οικονομία της Κύπρου, μετά τα συμβάντα της προηγούμενης εβδομάδος, θα είναι ένα εγχείρημα με σχεδόν αξεπέραστες δυσκολίες.
Όπως αναφέρεται στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, οι καταθέτες με ανασφάλιστες καταθέσεις τόσο στην Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου όσο και στην Τράπεζα Κύπρου θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος (σχεδόν το σύνολο στην πρώτη και γύρω στο 40% στη δεύτερη) των αποταμιεύσεών τους. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και οι καταθέτες με καταθέσεις έως 100.000 ευρώ υποχρεώνονται τώρα (αναπόφευκτα) σε περιορισμένες αναλήψεις των δικών τους αποταμιεύσεων, ενδεχομένως για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι αναλυτές της Alpha Bank διερωτώνται «πώς θα συμπεριφερθούν αυτοί οι καταθέτες μόλις αποκτήσουν τη δυνατότητα ανάληψης των δικών τους χρημάτων; Πότε θα ξεχαστούν τα ανωτέρω έτσι ώστε να αποκατασταθεί ξανά η εμπιστοσύνη για τοποθετήσεις αποταμιεύσεων στις τράπεζες της Κύπρου, όπως φαίνεται να διαβεβαιώνει του Eurogroup;».
«Το Eurogroup δηλώνει τώρα πεπεισμένο ότι αυτή η λύση είναι η καλύτερη για την εξασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του κυπριακού χρηματοοικονομικού συστήματος και για την αποκατάσταση της δυνατότητάς του για τη χρηματοδότηση της Κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Οδηγηθήκαμε σε μια άνευ προηγούμενου επιβολή της ουσιαστικής ακύρωσης της δυνατότητας λειτουργίας (αντί της αναγκαίας εξυγίανσης) του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου τόσο στη βραχυχρόνια όσο και στη μεσο-χρόνια περίοδο», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank.
Όπως σημειώνουν, η αναπόφευκτη μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου λόγω των ανωτέρω ανεξέλεγκτων πρακτικών, φαίνεται ότι επιδιώκεται ανοικτά από το Eurogroup - που κάνει λόγο για μείωση του χρηματοοικονομικού τομέα της Κύπρου στο μέσο όρο της ΕΕ-27 έως το 2018. Αυτή, ωστόσο, η επιβληθείσα δραστική μείωση των καταθέσεων χωρίς επιστροφή, η οποία μπορεί να ανέλθει σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, θα συνεπάγεται αναπόφευκτα τη δημιουργία υπέρμετρα μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων στη νέα Τράπεζα Κύπρου και θα διογκώσουν αναπόφευκτα περαιτέρω την ήδη διογκωμένη (με τα 9,2 δισ. ευρώ της Λαϊκής) εξάρτησή της από την ΕΚΤ, αναφέρουν οι αναλυτές.
Τότε, σημειώνουν, θα υπάρξουν αφόρητες πιέσεις για δραστική μείωση της χρηματοδότησης της οικονομίας στα επόμενα έτη καθώς και για τον περιορισμό των δυνατοτήτων χρηματοδότησης και προσφοράς ολοκληρωμένων επιχειρηματικών υπηρεσιών σε ξένες επιχειρήσεις που ήταν ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου έως σήμερα. Σύμφωνα με την Alpha Bank, αυτό θα έχει αναπόφευκτα πολύ σημαντικές και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτα αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία της Κύπρου και στη ζωή των κατοίκων της.