Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2003 09:53

Πάνω από τις 7.900 μονάδες ο Nikkei

ΜΕ ΚΕΡΔΗ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο παρά τη χθεσινή υποχώρηση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/02/527823.htm .

Η διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις αποδίδεται σε ορισμένα ικανοποιητικά αποτελέσματα ιαπωνικών εταιρειών, καθώς και στα ενθαρρυντικά στοιχεία για την εγχώρια οικονομία.

Όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη, ο μεταποιητικός τομέας της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο στη διάρκεια του τελευταίου οκταμήνου, καθώς τα στοιχεία για την παραγωγή και τις παραγγελίες δείχνουν επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο δείκτης Nikkei διαμορφώθηκε στις 7.907,19 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 0,56%. Σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 2,7%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 804,62 μονάδες με καταγράφοντας ενισχυμένος κατά 0,66%. Τα συνολικά του κέρδη κατά τη χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα φθάνουν το 2,9%. Πρόκειται για την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση του παραπάνω δείκτη από την αρχή του έτους.

Η μετοχική τιμή της Canon ενισχύθηκε κατά 1,69%. Την Τετάρτη η εν λόγω εταιρεία ανακοίνωσε ότι στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου τα καθαρά της κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό φθάνοντας τα 71,6 δισεκ. γιεν.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αύξησαν τον Απρίλιο το μερίδιό τους στην αμερικανική αγορά κατά 1,6%, στο 32%.

Ο τίτλος της Toyota έκλεισε με άνοδο 0,37%. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας θα κατασκευάσει εργοστάσιο κατασκευής κινητήρων στη βόρεια πόλη Τσανγκούν της Κίνας μέχρι το 2005, ενώ το τμήμα της Hino Motors θα αρχίσει να κατασκευάζει φορτηγά και κινητήρες ντίζελ στη Σαγκάη από το 2004.

Στον αντίποδα, πιέσεις δέχθηκε ο χρηματοοικονομικός κλάδος μετά από δημοσίευμα της ιαπωνικής "Nihon Keizai Shimbun", σύμφωνα με το οποίο ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας αντιτίθεται στην πρόταση της κυβέρνησης για αγορά τραπεζικών μετοχών από την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Η μετοχή της Mitsubishi Tokyo Financial Group, του τρίτου μεγαλύτερου τραπεζικού ομίλου στην Ιαπωνία, υποχώρησε κατά 1,21%.