Άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι - για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου - οι κυπριακές τράπεζες εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.
Άνοιξαν στις 12 το μεσημέρι - για πρώτη φορά μετά τις 16 Μαρτίου - οι κυπριακές τράπεζες εν μέσω αυστηρών περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων και με αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Μισή ώρα αργότερα, στις 12.30, άνοιξαν τα καταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας, λόγω τεχνικού προβλήματος.
Η προσέλευση του κοινού είναι μαζική, αλλά οι συναλλαγές διεξάγονται -μέχρι στιγμής- ομαλά και υπό την επιτήρηση της αστυνομίας και ανδρών ιδιωτικής ασφάλειας.
Στις τράπεζες έχουν σπεύσει κυρίως ηλικιωμένοι, που δεν διαθέτουν κάρτες για να βγάζουν χρήματα από τα ATM και τις προηγούμενες ημέρες έμειναν χωρίς ρευστό. Ορισμένοι από τους πολίτες εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι μπορούν να αποσύρουν μόνο 300 ευρώ, καθώς, όπως είπαν, πλησιάζει το τέλος του μήνα και έχουν να πληρώσουν ενοίκια και λογαριασμούς.
Τις ευχαριστίες του προς τους κύπριους πολίτες, για την «συνετή στάση» που επιδεικνύουν κατά τις τραπεζικές συναλλαγές τους εξέφρασε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με μήνυμά του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter. «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες για την συνετή στάση που τηρούν σήμερα προσερχόμενοι στις τράπεζες, στηρίζομαι στην ωριμότητα των Κυπρίων», ανέφερε ο κύπριος πρόεδρος.
Με γραπτή του ανακοίνωση, σημείωσε επίσης ότι «η στάση ωριμότητας και υπευθυνότητας», που έχει επιδείξει ο κυπριακός λαός προσερχόμενος στα υποκαταστήματα των τραπεζών, «εκπέμπουν σε όλους ένα καθαρό μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς για το μέλλον και προκαλούν την αίσθηση διεθνώς σε όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον τόπο μας τις τελευταίες μέρες».
Με την επαναλειτουργία των τραπεζών επέστρεψαν στις εργασίες τους 11.000 τραπεζικοί και συνεργατικοί υπάλληλοι.
Βαρύ είναι το κλίμα στη Λαϊκή Τράπεζα. Οι υπάλληλοι προσήλθαν κανονικά στους χώρους εργασίας τους, γνωρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα αποχωρήσουν, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς της «καλής» τράπεζας με την προσχώρησή της στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι ανασφάλιστοι καταθέτες της τράπεζας, μεταξύ των οποίων εκατοντάδες επιχειρήσεις, δεν αναμένεται να έχουν πρόσβαση σε καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ, που θα μεταφερθούν στην «κακή» τράπεζα. Οι μέτοχοι και οι κάτοχοι αξιογράφων θα έχουν χάσει όλη τους την περιουσία.
Στην Τράπεζα Κύπρου, που θ' απορροφήσει σε βάθος χρόνου την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα, όλοι οι πελάτες θα έχουν πρόσβαση στις ασφαλισμένες καταθέσεις τους και σε μέρος (άγνωστο ακόμα το ακριβές ποσοστό) των ανασφάλιστων καταθέσεων. Οι υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις θα μετατραπούν σε μετοχές.
Οι 105.000 μέτοχοι της Τράπεζας Κύπρου αναμένεται να καταργηθούν με τη διαδικασία εξυγίανσης και ανακεφαλαιοποίησης, και οι κάτοχοι αξιογράφων δεν είναι βέβαιο αν θα πάρουν μετοχές που θα καταργηθούν ή του νέου σχήματος.
Σημειώνεται ότι αμφότερες οι τράπεζες λειτουργούν σήμερα υπό διαχειριστή, καθώς στα διοικητικά τους συμβούλια ζητήθηκε χθες να παραιτηθούν.
Αυστηροί περιορισμοί στις συναλλαγές
Οι βασικοί περιορισμοί που έχουν τεθεί στις συναλλαγές, με βάση το σχετικό διάταγμα του υπουργείου Οικονομικών, έχουν ως εξής:
«Μεγάλο στοίχημα»
Μετά το άνοιγμα των τραπεζών η προσοχή στρέφεται στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των ξένων καταθετών.
«Η κυπριακή κοινωνία είναι αντιμέτωπη με ένα μεγάλο στοίχημα. Θα είναι ένα βαρόμετρο για το πώς θα κινηθεί η χώρα και η οικονομία τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε το πρωί ο κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών, Τ. Μητσόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι οι πολίτες θα συμπεριφερθούν με ψυχραιμία και θα υπάρξει μια πολύ νηφάλια αντιμετώπιση της καινούριας μέρας η οποία έχει ξημερώσει για την Κύπρο.
Αναφερόμενος στους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν τεθεί στη διακίνηση των κεφαλαίων, σημείωσε ότι θα γίνεται καθημερινή αξιολόγηση και αναλόγως των εκροών και της συμπεριφοράς που θα επιδείξει το κοινό το σχετικό διάταγμα θα χαλαρώσει.
Μετά από το κλείσιμο των τραπεζών το απόγευμα, όπως είπε, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προκειμένου να αξιολογηθεί η πρώτη ημέρα λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.