Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Μαΐου 2003 12:27

Οριακή αύξηση της παραγωγής του μεταποιητικού τομέα τον Απρίλιο

ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΑΝ για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο οι λειτουργικές συνθήκες στον τομέα της ελληνικής μεταποίησης, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα που διεξάγεται από την NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ελληνικής μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,1 μονάδες από 47,5 μονάδες το Μάρτιο παραμένοντας οριακά κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, ο οποίος αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη.

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε οριακά τον περασμένο μήνα κυρίως λόγω της απόφασης για αναδιάρθρωση των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων καθώς και των προσπαθειών εκκαθάρισης των αδιεκπεραίωτων εργασιών.

Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν τον Απρίλιο για δεύτερο συνεχή μήνα, αν και με ρυθμό ασθενέστερο σε σχέση με αυτόν που καταγράφηκε τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Οι εταιρείες που έλαβαν μέρος στην έρευνα ανέφεραν ότι η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας επηρέασαν τη συμπίεση των εισερχόμενων παραγγελιών.

Επιπλέον, ο όγκος των εξαγωγών συρρικνώθηκε οριακά τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1999. Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εξαγωγές μειώθηκαν, ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η σύρραξη στο Ιράκ επηρέασε δυσμενώς τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Παρά την αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας, σύμφωνα πάντα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ο χρόνος παράδοσης των προμηθευτών μειώθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα τον Απρίλιο, ενώ το μέγεθος του εργατικού δυναμικού της ελληνικής μεταποίησης συρρικνώθηκε για έβδομο διαδοχικό μήνα. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι η περαιτέρω επιδίωξη περιορισμού του κόστους στις μονάδες τους συνέβαλε στη μείωση των επιπέδων απασχόλησης.