Έκπληκτος για την ένταση των αντιευρωπαϊκών αντιδράσεων δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Σημειώνει παράλληλα πως ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης δείχνει «πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», ενώ αναφερόμενος στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου κάνει λόγο για «μεγάλων διαστάσεων αμηχανία».
Την έκπληξή του για την ένταση των αντιευρωπαϊκών αντιδράσεων εκφράζει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Πάντα υπέθετα ότι κάτω από την επιφάνεια εξακολουθεί να σιγροβράζει, αλλά η σημερινή ένταση των αντιδράσεων με εκπλήσσει», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «General-Anzeige».
Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης δείχνει «πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών».
Αναφερόμενος στην κυπριακή κρίση, περιγράφει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ως «μεγάλων διαστάσεων αμηχανία», ενώ σημειώνει ότι έβλαψε το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε άλλη συνέντευξή του χθες στον κρατικό γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την αντίθεσή του με την απόφαση που ελήφθη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Συμπεριφερθήκαμε στους Κυπρίους σαν να ήταν όλοι συμμορίτες και γκάνγκστερ».
Moody’s: Οι Ευρωπαίοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους
Την ίδια ώρα, κριτική στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση της κυπριακής κρίσης άσκησε ανώτατο στέλεχος της Moody’s, κάνοντας λόγο για «αδέξιο χειρισμό» του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που, όπως είπε, ασκεί πρόσθετη πίεση στο αξιόχρεο των χωρών της περιοχής που απειλούνται με υποβάθμιση.
«Οι πολιτικοί εμφανίζονται πολύ σίγουροι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι αρκετά καλές και ότι έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν το ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματά τους», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής της Moody's για τον πιστοληπτικό κίνδυνο χωρών, Μπαρτ Όστερβελντ.
«Θεωρούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άτοπη», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι Ευρωπαίοι υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Ο κ. Όστερβελντ αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει, αν η Ιταλία και η Ισπανία – που έχουν και οι δύο αρνητική προοπτική στο αξιόχρεό τους – είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία υποβάθμιση μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters