Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται για δεύτερη ημέρα οι μετοχές στο Χογκ Κογκ και τη Σιγκαπούρη. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της HSBC Holdings Plc και της DBS Group Ltd., μετά την ανακοίνωση και των δύο κυβερνήσεων, ότι, το Σαββατοκύριακο, περιορίστηκε η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού της άτυπης πνευμονίας.

Στο Χογκ Κογκ, ο δείκτης σημείωνε κέρδη, μετά την εμφάνιση οκτώ νέων κρουσμάτων του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, (SARS), ο μικρότερος αριθμός από τα μέσα Μαρτίου, μετά το ξέσπασμα της νόσου, ενώ στη Σιγκαπούρη, κανένα κρούσμα δεν σημειώθηκε τις τελευταίες 48 ώρες.

«Οι ασθενείς αντιδρούν και αναρρώνουν πολύ πιο γρήγορα, από ό,τι αναμένετο, από το SARS, ανέφερε η Aveline Chan, η οποία διαχειρίζεται μετοχές αξίας 600 εκατ. δολ. στην Ασία, με την Commerzbank Asset Management Asia Ltd., συμπληρώνοντας : «Ο κόσμος περίμενε ότι το SARS δεν θα περιοριστεί, τουλάχιστον για έξι έως εννέα μήνες».

Ο δείκτης Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 8.884,81 μονάδες, στις 11:19' π.μ., τοπική ώρα, τη στιγμή που ο δείκτης Straits Times, σημείωνε άνοδο κατά 1,3%, φθάνοντας στις 1.316,37 μονάδες.

Στην Αυστραλία, οι μετοχές της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, AMP Ltd., κινούντο πτωτικά, μετά την πώληση μετοχών της με έκπτωση, προκειμένου να μειώσει το χρέος της.

Οι δείκτες στη Μαλαισία, τη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες, σημείωναν κέρδη, ενώ στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE, σημείωνε ελαφρά διαφοροποίηση.

Οι αγορές στην Ιαπωνία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊλάνδη είναι κλειστές, λόγω εθνικής εορτής.

Κλειστές θα παραμείνουν καθ'όλην τη διάρκεια της εβδομάδας οι αγορές στην Κίνα.