Η λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
Η λύση στην οποία κατέληξε το Eurogroup αφορά μόνο την Κύπρο και καμία άλλη χώρα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.
«Δεν υπάρχει τέτοια κατεύθυνση. Η Ευρωζώνη δεν είναι ανασφαλής», σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες το μοντέλο της λύσης που επελέγη για την Κύπρο, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι η εν λόγω συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο.
«Η λύση αυτή αφορά μόνο την Κύπρο επειδή έχει ένα ιδιάζον τραπεζικό σύστημα», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον κ. Παπούλια τόν ενημέρωσε για την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup και για τους λόγους που επελέγη η συγκεκριμένη λύση για την Κύπρο.
Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την συμφωνία που υπογράφηκε λίγο πριν τις 14.00 για την εξαγορά των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από τον Όμιλο Πειραιώς.
Με τον τρόπο αυτό «εξασφαλίζονται οι καταθέσεις των Ελλήνων σε αυτές», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι έγινε «ολονύκτια προσπάθεια» για να είναι έτοιμα τα νομικά κείμενα.
Όταν ο κ. Παπούλιας του ζήτησε τις εκτιμήσεις του για τις αποφάσεις του Eurogroup, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απεφεύχθη η καταστροφή, δηλαδή η χρεοκοπία της Κύπρου και η έξοδος από το ευρώ. Μπορεί η λύση που επελέγη να ήταν επώδυνη και οδυνηρή, αλλά η επόμενη θα ήταν πολύ χειρότερη δυστυχώς, πρόσθεσε ο υπουργός.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην κριτική που άσκησε ο ίδιος χθες προς τους Ευρωπαίους για την επιλεκτικότητα την οποία έδειξαν. Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε από την πλευρά του ότι υπάρχει πρόβλημα με οικονομικά κέντρα off shore, τα οποία δημιουργούν προβλήματα στην Ευρώπη και πρέπει να εξαλειφθούν, αλλά, όπως τόνισε, «υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία αντιμετωπίσαμε στο καμίνι του Eurogroup». «Υπήρχε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα: η Κύπρος χρειάζεται 17 δισεκατομμύρια, το Eurogroup μπορούσε να βάλει 10, άρα τα 7 έπρεπε να τα βρει η Κύπρος. Και μέσα στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο κληθήκαμε να πάρουμε αποφάσεις», ανέφερε.
Σε ερώτηση τέλος του κ. Παπούλια για το ποιες θα είναι οι συνέπειες στην ελληνική οικονομία, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι «μικρές επιπτώσεις θα υπάρξουν», αλλά, όπως σημείωσε, θα είναι αντιμετωπίσιμες, καθώς «αποφύγαμε τη μείζονα καταστροφή».
ΣΥΡΙΖΑ: Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης
Πάντως σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα αναφορικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην οδυνηρή, όπως τη χαρακτηρίζει, απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο και μετά την ενημέρωση του Yπουργού Oικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προς τον Πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο των επαφών του ΥΠΟΙΚ με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως μετά και τη σημερινή ενημέρωση, «που δεν μας καθιστά ούτε σοφότερους ούτε λιγότερο ανήσυχους», δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: «Είτε η ελληνική κυβέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για τις οδυνηρές συνέπειες στη Ελλάδα αλλά και σε όλη την ευρωζώνη από τη προχθεσινή απόφαση του Eurogroup για τη Κύπρο, είτε προσπαθεί για άλλη μια φορά, εντέχνως, να τις αποκρύψει από τον ελληνικό λαό».
Συγκεκριμένα, θέτει μια σειρά ερωτήματα, που όπως λέει, παρέμειναν αναπάντητα:
«Ερώτημα Πρώτο: Εφόσον η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε ότι αναμενόταν να τεθεί στις 15/3 στο Eurogroup θέμα κουρέματος των καταθέσεων, ποια ήταν η προετοιμασία της, ποια η συνεννόηση με τη κυπριακή πλευρά και, εν τέλει, προς τι η θετική στάση της ελληνικής πλευράς; Ποια θα είναι η στάση της αν ζητηθεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις;
Ερώτημα δεύτερο: Γιατί δεν δόθηκε χείρα βοηθείας στην Κύπρο, ώστε να αποφύγει τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup;
Η απάντηση ότι δεν δόθηκε επειδή δεν ζητήθηκε από την κυπριακή πλευρά, εγείρει επίσης πολλαπλά ερωτήματα για το ποιος λέει την αλήθεια: Ο κ. Στουρνάρας ή ο αντιπρόεδρος του κόμματος του κ. Αναστασιάδη;
Ερώτημα Τρίτο: Ποιος αποφάσισε και με ποια κριτήρια, ότι τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πηγαίνουν ως μποναμάς σε μια, μέχρι πριν από λίγους μήνες, υπό πτώχευση ιδιωτική τράπεζα;»
Σημειώνει επίσης πως «κατά τα άλλα ο κ. Στουρνάρας επιμένει να είναι προσκολλημένος στο ιδεολόγημα ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση και ότι η Ευρώπη δεν αλλάζει στρατηγική», προσθέτοντας πως «τον διαψεύδουν όχι μόνο οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, αλλά και αυτές της Σαντάλ Χιουζ, εκπροσώπου του Επιτρόπου Μπαρνιέ, που φανέρωσε σήμερα ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο νόμου που θα προβλέπει κούρεμα καταθέσεων των ανασφάλιστων καταθετών».
Ευ. Βενιζέλος: Πλήρως στεγανοποιημένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε επώδυνη, αλλά αναγκαία για την αποφυγή της χρεοκοπίας της Κύπρου, την απόφαση του Eurogroup, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα,
Ανέφερε επίσης πως ήταν «περισσότερο συμβολική» η συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς όλες τις προηγούμενες ημέρες είχε καθημερινή επικοινωνία με τους κ. Σαμαρά και Στουρνάρα, όπως και με την κυπριακή πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.
Αξιολόγησε ακόμη ως «πολύ σημαντικό» το γεγονός της «στεγανοποίησης» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την υπογραφή της σύμβασης για τη μεταβίβαση στην Τράπεζα Πειραιώς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε παράλληλα στο ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, που υποστηρίζουν ότι για τα προβλήματα της Κύπρου ευθύνεται το ελληνικό PSI. «Προσφέρουν κακές υπηρεσίες, όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι αυτό που αποδείχθηκε από τις πρόσφατες εξελίξεις είναι ότι τα εύκολα λόγια είναι επικίνδυνα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επίμαχες δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι η συμφωνία για την Κύπρο μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο λύσης σε παρόμοιες περιπτώσεις, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η άποψη αυτή ήταν επικίνδυνη και γι' αυτό και αποσύρθηκε.
Φ. Κουβέλης: Σκληρή, αλλά εντός ευρώ η λύση για την Κύπρο
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, μετά την εικοσάλεπτη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε συγκεκριμένα σκληρή, επώδυνη, αλλά εντός του ευρώ την απόφαση του Eurogroup και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέτυχε να διατηρήσει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στην επικράτειά της, τις θέσεις εργασίας και τις καταθέσεις και πως αυτό είναι σημαντικό.
Αλ. Παπαρήγα: Καμία λύση στα πλαίσια της Ευρωζώνης
Δεν υπάρχει καμία λύση, ούτε διαπραγμάτευση στα πλαίσια της Ευρωζώνης, αυτά τα λένε όλοι εκείνοι που θέλουν να κοροϊδέψουν το λαό ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις αρκεί να υπάρχουν μη ψοφοδεείς διαπραγματευτές, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών.
Η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ κατήγγειλε την απόφαση του Eurogroup και γενικότερα τις αποφάσεις της Ε.Ε, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο.
Για το ΚΚΕ, είπε, η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής τονίζοντας παράλληλα πως το παραφουσκωμένο τραπεζικό σύστημα της χώρας δεν ήταν η αιτία της κρίσης.
Ακόμη εξέφρασε τις ανησυχίες της σχετικά με τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, τους υδρογονάνθρακες αλλά και την εξέλιξη στο Κυπριακό. «Πολύ φοβόμαστε ένα νέο σχέδιο Ανάν που μπορεί να είναι χειρότερο από το προηγούμενο και τα σημάδια που σήμερα έχουμε είναι η επαναπροσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ και οι δηλώσεις της Ρωσίας για τις τουρκικές διεκδικήσεις», σημείωσε.
Καταλήγοντας η κ. Παπαρήγα υποστήριξε ότι η Ε.Ε. δεν διορθώνεται αλλά ανατρέπεται με την πάλη των λαών σε εθνικό επίπεδο ενώ υπογράμμισε ότι «τα έξω από την Ευρωζώνη ή τα λύση εντός ή εκτός τρόικας ή πηγαίνω πότε με το ένα ιμπεριαλιστικό κέντρο και πότε με το άλλο, όλα αυτά μόνο δραματικές επιπτώσεις μπορεί να έχουν για τους λαούς».