Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα.
Η Κύπρος θα κλείσει τη μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζές της και θα αρχίσει διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το Eurogroup τα ξημερώματα.
Η συμφωνία, σύμφωνα με την οποία οι καταθέσεις ώς 100.000 ευρώ δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, επετεύχθη μόλις λίγες ώρες πριν τη λήξη της προθεσμίας που είχε θέσει η ΕΚΤ για τον τερματισμό της παροχής ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Στη διάρκεια μάλιστα των μαραθώνιων διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και των επικεφαλής της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, ο πρώτος φέρεται να απείλησε με παραίτηση.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η Λαϊκή Τράπεζα μπαίνει σε διαδικασία εκκαθάρισης και δημιουγείται μια «καλή» και μια «κακή» τραπεζα. Οι καταθέσεις στη Λαϊκή μέχρι 100.000 ανά δικαιούχο διασώζονται στην «καλή τράπεζα» και μεταφέρονται στην Τράπεζα Κύπρου χωρίς την παρακράτηση φόρου. Μαζί της η Λαϊκή θα πάρει θα 9 δισ. ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η ΕΚΤ.
Και στις δύο τράπεζες, οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, που δεν είναι εγγυημένες, θα δεσμευτούν μέχρι να τακτοποιηθούν τα χρέη της Λαϊκής και να ανακεφαλαιοποιηθεί η Κύπρου. Οι καταθέσεις στις υπόλοιπες τράπεζες της Κύπρου δεν θα επηρεαστούν από τη συμφωνία.
Από την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής αναμένεται να προκύψουν 4,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξασφαλιστεί με την επιβολή φόρου στους ανασφάλιστους καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου μέχρι να φθάσει δείκτη κεφαλαίων 9%.
Το ποσοστό του φόρου που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρπυ δεν έχει προς το παρόν διευκρινιστεί, ωστόσο ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «η εκτίμηση είναι πως θα είναι κάτω από ή γύρω στο 30%, αλλά αυτή είναι μια κάπως αυθαίρετη εκτίμηση».
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ και, όπως αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
H Ε.Ε. και το ΔΝΤ απαιτούσαν να εξασφαλίσει η Κύπρος 5,8 δισ.ευρώ από τον τραπεζικό της τομέα ώστε να της παράσχουν 10 δισ. ευρώ για τη διάσωσή της. Η πρώτη δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, οι λεπτομέρειες σχετικά με το άνοιγμα εκ νέου των κυπριακών τραπεζών, που παραμένουν κλειστές εδώ και μία εβδομάδα, θα συζητηθούν σήμερα από την κυπριακή κυβέρνηση και την τρόικα.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Εurogroup
To Eurogroup έφτασε σε συμφωνία με τις κυπριακές αρχές στα βασικά σημεία για ένα πρόγραμμα προσαρμογής των μακροοικονομικών δεδομένων. Αυτή η συμφωνία εγκρίθηκε από όλες τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και την Τρόικα. Το Eurogroup στηρίζει πλήρως τον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις.
Το πρόγραμμα θα καλύψει τις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος και θα αποκαταστήσει τη βιωσημότητα του τραπεζικού τομέα, με την προοπτική της αποκατάστασης της ανάπτυξης και των δημοσιονομικών δεδομένων τα επόμενα χρόνια.
Αυτά τα μέτρα θα σχηματίσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του τραπεζικού τομέα. Συγκεκριμένα εξασφαλίζουν ότι όλες οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ βάσει των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόγραμμα θα διορθώσει τις ανισότητες του τραπεζικού τομέα. Θα υπάρξει μία συρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει στα επίπεδα της Ε.Ε. μέχρι το 2018. Επιπλέον οι κυπριακές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να προβούν σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές και ιδιωτικοποιήσεις ώστε να διορθωθούν τα δημοσιονομικά.
Το Eurogroup χαιρετίζει του όρους εντολής για μία ανεξάρτητη έρευνα ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας εναντίον του ξεπλύματος χρήματος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σε περίπτωση που παρουσιαστούν προβλήματα στην εφαρμογή του πλαισίου θα υπάρξουν διορθώσεις σύμφωνα με τη συμφωνία.
Το Eurogroup επίσης χαιρετίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν επιπλέον μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της φορολογίας σε συναλλαγές και τον εταιρικό φόρο.Είναι σημαντική η άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα που θα εξασφαλίζει την σταθερότητα τόσο των ελληνικών όσο και των κυπριακών τραπεζικών συστημάτων.
Το Eurogroup αναμένει ότι οι κυπριακές αρχές και η Τρόικα θα έχουν καταλήξει σε ένα μνημόνιο έως τις αρχές του Απρίλη. Επίσης σημειώνει ότι θα αναμένουμε ότι τα μέτρα περιορισμού των συναλλαγών θα έχουν προσωρινή ισχύ ώστε να διασφαλίζουν την επαναλειτουργία των τραπεζών.
Με βάση αυτές τις προϋποθέσεις το Eurogroup επιβεβαιώνει, όπως είχε υποθεί και στις 16 Μαρτίου την κατ’ αρχήν συμφωνία για οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το Eurogroup καλvσόρισε τη βοήθεια του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος.