Οικονομία & Αγορές
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013 07:02

Κύπρος: Ασφυκτικά περιθώρια

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η κρίσιμη μάχη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, καθώς οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κατέληξαν χωρίς συμφωνία. «Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στις Βρυξέλλες μεταφέρεται η κρίσιμη μάχη για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, καθώς οι χθεσινές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα κατέληξαν χωρίς συμφωνία.

Ενδεικτικές των δραματικών στιγμών που διέρχεται η Κύπρος ήταν οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, μετά από τη μαραθώνια συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πολύ λεπτή φάση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τα περιθώρια πολύ ασφυκτικά», ανέφερε σε γραπτή του δήλωση.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τη 01.00 τα ξημερώματα, οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν και από την αντιπροσωπεία της τρόικας η οποία βρίσκεται στην Κύπρο.

Ο κύπριος πρόεδρος αναχώρησε το πρωί για τη βελγική πρωτεύουσα όπου, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 19.00 (πωρα Ελλάδος), θα έχει κρίσιμες επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Συνοδεύεται από τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον υπουργό Οικονομικών  Μιχάλη Σαρρή και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη. Την αντιπροσωπεία θα πλαισιώνει ομάδα διευθυντικών στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας και του υπουργείου Οικονομικών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί των κομμάτων θα βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση στο προεδρικό μέγαρο και θα διαβουλεύονται με τον κύπριο πρόεδρο.

«Αγκάθι» η απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κύπριος υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου επιβεβαίωσε ότι δεν επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας και πως οι διαπραγματεύσεις «σκόνταψαν» στο ζήτημα της ενδεχόμενης απορρόφησης της «καλής» Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

Ερωτηθείς σχετικά με πληροφορίες περί αιτήματος της τρόικας για διαχωρισμό της Τράπεζας Κύπρου σε «καλή» και «κακή» κατά το πρότυπο της Λαϊκής, ξεκαθάρισε ότι δεν συζητείται τίποτε άλλο πέραν του κουρέματος για την Τράπεζα Κύπρου και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ποσοστού του κουρέματος που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Ο κ. Φωτίου τόνισε την κρισιμότητα των στιγμών, σημειώνοντας ότι κύπριος πρόεδρος θα δώσει στις Βρυξέλλες μια σκληρή μάχη σε πολιτικό επίπεδο ώστε να υπάρξει συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση και να μπορέσουν την Τρίτη να ανοίξουν οι τράπεζες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου η κυπριακή ιστοσελίδα stockwatch.com.cy είχε μεταδώσει πως πέραν από τους νέους όρους που έχουν τεθεί, η τρόικα απαιτεί η Τράπεζα Κύπρου να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή Τράπεζα που θα προκύψει από την εξυγίανση της, πράγμα το οποίο η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου απορρίπτει.

Η ιστοσελίδα ανέφερε η κυπριακή πλευρά θεωρεί άδικη μία τέτοια εξέλιξη υποστηρίζοντας ότι η Τράπεζα Κύπρου θα κληθεί να επωμιστεί το δάνειο των περίπου €9 δισ. που είχε συνάψει η Λαϊκή Τράπεζα από το Ταμείο Ρευστότητας ΕΛΑ της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα, το ΑΜΠΕ έκανε λόγο για εμπλοκή λόγω της στάσης της εκπροσώπου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με δικές του πληροφορίες, η εκπρόσωπος φέρεται να έχει οδηγίες από τη Γενική Διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να εμμείνει στην ίδια διευθέτηση για την Τράπεζα Κύπρου που ίσχυσε για τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η Τρόικα διεξήγαγε διαπραγματεύσεις εδώ και ώρες στο Προεδρικό σε κοινή σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=b99eaa58733e4cecadc48fc9ae78ead1#sthash.5yCpTJXI.dpuf

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ κυβερνητική πηγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι αυτή την ώρα.

 

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=d2706c9004cb4114b5ecffce948075e8#sthash.LxJxPM61.dpuf

«Είμαστε εδώ και εργαζόμαστε αποφασιστικά για να σώσουμε την οικονομία ... καταβάλλουμε έντονες προσπάθειες» σημείωνε νωρίτερα με νέο μήνυμά του στο twitter ο κύπριος Πρόεδρος.

Σενάρια επί σεναρίων για κούρεμα καταθέσεων

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου το ΑΜΠΕ μετέδωσε πως το σενάριο του κουρέματος 20 με 25% από καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ άνω των 100 χιλιάδων ευρώ φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, ενώ λίγο αργότερα, κύπριος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, ανέφερε πως Κύπρος και τρόικα συμφώνησαν σε κούρεμα 20% από καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου και σε κούρεμα 4%, πάλι άνω των 100.000 ευρώ, καταθέσεων σε άλλες κυπριακές τράπεζες.

Η ίδια πηγή ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.