Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.
Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.
Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν θα μεταβεί πιθανότατα στις Βρυξέλλες.
Σε ό,τι αφορά τέλος το ταξίδι και τις επαφές που είχε στη Μόσχα, παραδέχθηκε ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις έχει πληγεί η αξιοπιστία της Κύπρου προς τους ρώσους. «Έγινε ζημιά, αρκετά μεγάλη, αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να ξαχτίσουμε», επισήμανε ο υπουργός.
Πέρασαν τα εννέα νομοσχέδια
Εν τω μεταξύ, αργά το βράδυ της Παρασκευής εγκρίθηκαν από το κυπριακό κοινοβούλιο και τα εννέα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.
Ειδικότερα, ψηφίστηκε ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση και χρηματοδότηση πιστωτικών ιδρυμάτων, η προώθηση και συμβολή στην κεφαλοποίηση ή ανακεφαλοποιηση των τραπεζών.
Επίσης εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ο νόμος αυτός έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.
Με οριακή πλειοψηφία πέρασε και ο νόμος περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ, κατά ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Αποχή από ένα βουλευτή του ΔΗΚΟ και 25 βουλευτές του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ.
Ακόμη εγκρίθηκαν:
- Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος.
- Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος.
- Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί και τέλος
- Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος.