Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 06 Μαΐου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τον δείκτη Nikkei να αναρριχάται πάνω από τις 8.000 μονάδες, για πρώτη φορά, μέσα σε χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Οι μετοχές της Sony Corp. και της Samsung Electronics Co., οδηγούσαν την άνοδο των μετοχών των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την αμερικανική έκθεση, η οποία έδειξε, ότι, η ζήτηση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ενδέχεται να βελτιωθεί.

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στις 8.133,34 μονάδες, υπερβαίνοντας για πρώτη φορά τις 8.000 μονάδες, από τις 9 Απριλίου, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 2,6%, φθάνοντας στις 825,13 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν το 10% των συνολικών κερδών του δείκτη. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi εμφάνιζε κέρδη 1,7%. Σημειώνεται, ότι, οι ιαπωνικές και οι κορεατικές κεφαλαιαγορές, ήταν κλειστές χθες, λόγω εθνικής εορτής.

«Είναι καθησυχαστικό να βλέπει κανείς σημάδια ανάκαμψης στην οικονομία των ΗΠΑ», ανέφερε ο Hideki Kamiya, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές, με την Resona Asset Management Co., συμπληρώνοντας : «Ενδέχεται να δούμε τις ιαπωνικές μετοχές να σημειώνουν περαιτέρω άνοδο και κυρίως τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών». Ο Kamiya, κατέχει μετοχές της Canon Inc.

Στην Ιαπωνία, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Kyocera Corp., σημείωναν κέρδη, καθώς οι αμερικανικές ανταγωνίστριές τους, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες για τα αποτελέσματα της Cisco Systems Inc., τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα και που εκτιμάται ότι θα δείξουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE, κέρδιζε ποσοστό 0,6%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της China Steel Corp., η οποία ανακοίνωσε, ότι, τα προ φόρων κέρδη της, υπερτετραπλασιάστηκαν τον Απρίλιο.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200, έχανε ποσοστό 0,2%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι εταιρείες ορυχείων χαλκού, όπως της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, μετά την υποχώρηση της τιμής του μετάλλου, στα χαμηλότερα επίπεδα του ενός μηνός.

Οι δείκτες στο Χογκ Κογκ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία, κινούντο πτωτικά. Κλειστές είναι για αυτήν την εβδομάδα, οι αγορές στην Κίνα.