Τέσσερα σενάρια «βλέπουν» οι Financial Times ως επικρατέστερα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κϋπρος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.
Τέσσερα σενάρια «βλέπουν» οι Financial Times ως επικρατέστερα για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Κύπρος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα.
Το πρώτο σενάριο αφορά στη συμμετοχή της Ρωσίας στη διάσωση. Η εφημερίδα βλέπει δύο πιθανές οδούς ανάμιξης της Μόσχας: συμφωνία που θα περιλαμβάνει πρόσβαση στο φυσικό αέριο και εξαγορά κυπριακής τράπεζας από ρωσικά κεφάλαια.
Στη δεύτερη περίπτωση ως πιθανότερο θεωρείται το σενάριο εξαγοράς της Λαϊκής Τράπεζας από την Gazprombank, το οποίο όμως εγείρει το ερώτημα εάν η ΕΕ θα αποδεχόταν τη διευρυμένη ρωσική παρουσία στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το δεύτερο σενάριο είναι η υπαναχώρηση της Κύπρου και η επανεξέταση του ενδεχομένου να επιβληθεί υψηλότερος φόρος στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, ο κ. Αναστασιάδης φοβάται τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο για το καθεστώς του νησιού ως διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο, κάτι για οποίο φαίνεται να υπάρχει πολιτική συναίνεση.
Τρίτο σενάριο είναι η υποχώρηση της Ευρωζώνης μπροστά στο ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ένωση με αποτέλεσμα τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών. Αυτό είναι και το σενάριο στο οποίο ελπίζει ίσως ο κύπριος πρωθυπουργός, σημειώνουν οι FT.
Αυτό θα μπορούσε να γίνει με την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ωστόσο αυτό δεν είναι ακόμα νομικά δυνατό, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Ακόμα και τότε πάντως, η Λευκωσία θα ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει την εξωτερική εποπτεία και τη ριζική αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού της κλάδου.
Τέταρτο σενάριο είναι αυτό της «καταστροφής», σύμφωνα με το οποίο η ΕΚΤ θα έκλεινε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τις κυπριακές τράπεζες. «Αυτό είναι το πιστόλι που σημαδεύει το κεφάλι του κ. Αναστασιάδη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα με τους FT, η Κύπρος είτε θα γίνει μια οικονομία χωρίς χρήματα και θα στραφεί σε ένα σύστημα ανταλλαγής προϊόντων, είτε θα τυπώσει το δικό της νόμισμα. «Την επόμενη φορά που οι Κύπριοι πάνε στα τραπεζικά τους υποκαταστήματα ίσως κάνουν ανάληψη κυπριακών λιρών», καταλήγει το δημοσίευμα.