Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 11:40

Καμπανάκι από τον ΠΣΕ για την πορεία των εξαγωγών

Η εξαγωγική δυσπραγία αποτελεί το σωρευτικό αποτέλεσμα διαφόρων αδυναμιών της οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν δραστικά, δήλωσε η πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) κατά τη γενική συνέλευση των μελών του.

Εάν τα προβλήματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν, επισήμανε η πρόεδρος του ΠΣΕ, η πορεία στο όχι μακρινό μέλλον μπορεί να επιφυλάσσει οδυνηρές εκπλήξεις.

«Για μια φορά ακόμη οι εξαγωγικές επιδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Η μείωση, και στην καλύτερη περίπτωση, η στασιμότητα των εξαγωγών τείνει να μονιμοποιηθεί, σε μια στιγμή κατά την οποία είναι πρόδηλη η ανάγκη ταχείας προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ».

Η κ. Σακελλαρίδη τόνισε επίσης ότι οι ιδιαίτερα δυσμενείς διεθνείς συνθήκες στις οποίες κινήθηκαν οι εξαγωγές κατά το περασμένο έτος δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν παρηγοριά.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι εάν δεν αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της οικονομίας, δεν είναι δυνατό να υπάρξει πρόοδος στην εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία αποτελεί προϋπόθεση «για την επιτυχή προσαρμογή μας στην ΟΝΕ, για την παραμονή της χώρας στον πυρήνα των ευρωπαϊκών εξελίξεων».

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, η ενασχόληση με τις εξαγωγές πρέπει να γίνει απλούστερη, πιο εύκολη και προπαντός φθηνότερη.

«Χρειάζεται να δούμε εξ υπαρχής, από μηδενική βάση, την κατάσταση σε όλους τους κρίκους της εξαγωγικής αλυσίδας και να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα καταστήσουν τις εξαγωγές το ίδιο ή περισσότερο προσοδοφόρες από τις εισαγωγές.

Αν αυτό δεν γίνει θα παρακολουθούμε με θλίψη να πλημμυρίζουν τα καταστήματα με ξένα προϊόντα -μία διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει- περικόπτοντας έτσι ένα σεβαστό ποσοστό από τη δική μας ανάπτυξη».

Στο 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε η πρόεδρος του δ.σ. του ΠΣΕ, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 10.301 εκατ. δολ. ή 10.946 εκατ. ευρώ σε σχέση με 10.412 εκατ. δολ. ή 11.630 εκατ. ευρώ στο 2001, σημείωσαν δηλαδή πτώση κατά 1% και 6% σε δολάρια και ευρώ, αντιστοίχως.

«Αν και για το ακριβές ύψος των εξαγωγών δεν μπορεί να υπάρχει βεβαιότητα, καθώς και για τα δύο έτη τα στοιχεία είναι προσωρινά, εν τούτοις δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξαγωγές δεν πάνε καλά. Αυτό προκύπτει, όπως έχουμε επανειλημμένα επισημάνει, από το γεγονός ότι η συμμετοχή μας στη διεθνή αγορά περιορίζεται σημαντικά».