Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 11:54

BNP Paribas : Ρεκόρ εσόδων, μείωση της κερδοφορίας το α' τρίμηνο

Βελτιωμένα, από ό,τι αναμένετο, είναι τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου της μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, αν και οι προβλέψεις κεφαλαίων για επισφάλειες και το υψηλότερο κόστος, οδήγησαν τα κέρδη της σε μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους χρήσης.

Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003, σε 962 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 1,01 δισ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg News, έκαναν λόγο για πτώση κατά 15%.

Υψηλότερες, σε ετήσια βάση, ήταν οι προβλέψεις κεφαλαίων για επισφάλειες, αλλά κάτω από τις σχετικές προβλέψεις. Τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό-ρεκόρ για την τράπεζα των 4,51 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 2,1%, αλλά και το κόστος αυξήθηκε κατά 3,7% σε 2,86 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνει το Bloomberg News, η BNP Paribas επεκτείνεται στις χορηγήσεις για καταναλωτές, τόσο στη Γαλλία όσο και στις ΗΠΑ, ενώ μειώνει θέσεις εργασίας στην επενδυτική τραπεζική.

Η γαλλική τράπεζα, στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου, που ελέγχει στην αγορά τραπεζικών υπηρεσιών για καταναλωτές στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, (σήμερα ελέγχει το 3,3%, έχοντας αγοράσει τον Μάρτιο του 2002 από την ιαπωνική UFJ Holdings Inc. την United California Bank αντί του ποσού των 2,4 δισ. δολαρίων). Το ποσοστό που ελέγχει στην εν λόγω αγορά στη Γαλλία, 9%, είναι μικρότερο αυτών των ανταγωνιστών της, Societe Generale και Credit Agricole.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, τέλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BNP, Μισέλ Πεμπερό, για τις προοπτικές φέτος τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «οι τραπεζικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες θα συνεχίσουν, στους επόμενους μήνες, να σημαδεύονται από την οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη και την αστάθεια στις κεφαλαιαγορές».