Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 13:20

Commerzbank : Κέρδη αντί ζημιών το α' τρίμηνο

Ευχάριστη έκπληξη επεφύλαξε στην αγορά, η υπ' αριθμόν τρία γερμανική εισηγμένη στο χρηματιστήριο τράπεζα, Commerzbank εμφανίζοντας και πάλι κέρδη, μετά από την εφαρμογή μέτρων μείωσης κόστους, αλλά και της αποτελεσματικής διαχείρισης των επιχειρηματικών κινδύνων.

Τα καθαρά κέρδη της Commerzbank ανήλθαν στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003 σε 3 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες ύψους 38 εκατ. ευρώ.

Ενα χρόνο νωρίτερα η Commerzbank είχε ανακοινώσει ζημίες 72 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002, για να κλείσει το περυσινό έτος χρήσης με ζημίες 243 εκατ. ευρώ, το τέταρτο τρίμηνο και ζημίες στο σύνολο του έτους ύψους 298 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ο όμιλος διευκρίνισε, ότι, όλοι οι τομείς δραστηριοτήτων του συνεισέφεραν στην ανάκαμψη, ενώ το διοικητικό συμβούλιο δηλώνει βέβαιο ότι μπορεί «να θέσει την Commerzbank σε τροχιά επιτυχίας».

Οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 15,7% σε 1,18 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις κεφαλαίων για επισφάλειες ανήλθαν σε 212 εκατ. ευρώ, 12 εκατ. ευρώ πάνω σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002.

Η Commerzbank ανέλαβε επίσης δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 104 εκατ. ευρώ. Στα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε περικοπές επιπλέον 3.100 θέσεων εργασίας.

«Ο στόχος μείωσης του κόστους κάτω από τα 5 δισ. ευρώ φέτος και κάτω από τα 4,5 δισ. ευρώ στο 2004 παραμένει ρεαλιστικός», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος.