Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Μαΐου 2003 13:34

ΟΟΣΑ: Δυσοίωνες οι προοπτικές ανάπτυξης

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ διαγράφονται οι οικονομικές προοπτικές των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο σύνθετος δείκτης για τις οικονομίες των 30 κρατών-μελών του οργανισμού υποχώρησε για δεύτερο διαδοχικό μήνα και διαμορφώθηκε στις 120,2 μονάδες το Μάρτιο μειωμένος κατά 0,3 μονάδες σε σχέση με την ένδειξη του προηγούμενου μήνα.

Ο δείκτης «έγκαιρης προειδοποίησης» του ΟΟΣΑ για την οικονομία των ΗΠΑ υποχώρησε 0,6 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 129,6 μονάδες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχική υποχώρηση του εν λόγω δείκτη.

Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο αντίστοιχος δείκτης για την ευρωζώνη, ο οποίος υποχώρησε στις 119,1 μονάδες από 119,2 μονάδες το Φεβρουάριο. Στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες μειωμένος κατά 0,4 μονάδες.

Αντιθέτως, ο δείκτης του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της οικονομίας του Καναδά παρέμεινε σταθερός στις 131,3 μονάδες. Αμετάβλητος παρέμεινε επίσης ο δείκτης που καταγράφει τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας, ενώ στην Ιταλία αυξήθηκε στις 103,5 μονάδες από 102,9 μονάδες το Φεβρουάριο.

Οικονομολόγοι θεωρούν το δείκτη του ΟΟΣΑ ως έναν από τους πιο αξιόπιστους δείκτες οικονομικών προβλέψεων στον κόσμο.