Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 11:40

Τη Δευτέρα η εκτόξευση του Hellas Sat

ΞΕΚΙΝΗΣΕ η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή του πρώτου ελληνικού δορυφόρου στο διάστημα έπειτα από τη διευθέτηση των τεχνικών προβλημάτων που είχαν οδηγήσει στην καταρχήν αναβολή της εκτόξευσης του Hellas Sat.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, η εκτόξευση του δορυφόρου είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 12 Μαΐου και τοπική ώρα 17:57 έως 18:31 (00:57 έως 01:31 την Τρίτη ώρα Ελλάδος) από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στη Φλόριδα, των ΗΠΑ. Θα πάρει τη θέση του στις 39 μοίρες ανατολικά σε περίπου μια εβδομάδα. Η διάρκεια ζωής του υπολογίζεται στα 15 χρόνια.

Ο δορυφόρος Hellas-Sat, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Παράλληλα, είναι από τους πλέον σύγχρονους δορυφόρους που υπάρχουν και διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής – Κεντρικής Ασίας.

Κάθε αναμεταδότης έχει εύρος ζώνης 36MHz και δίνει τη δυνατότητα παροχής μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση.

Επίσης, ο δορυφόρος επιτρέπει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, αναβαθμίζει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα (π.χ. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Aμυνας) και συμβάλλει στην ποιοτική και απρόσκοπτη αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.