Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Μαΐου 2003 17:20

Πρόστιμο 330.000 ευρώ στην UBS για inside trading

Την επιβολή προστίμου 330.000 ευρώ στον επενδυτικό οίκο UBS A.G. για κατάχρηση εμπιστευτικών πληροφοριών, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της.

Συγκεκριμένα, από ελέγχους των συναλλαγών, διαπιστώθηκε ότι η UBS πραγματοποιούσε συναλλαγές για ίδιο λογαριασμό στο ΧΑ κατά το χρονικό διάστημα που προηγείται της δημοσίευσης εκθέσεων της με συστάσεις για μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Ο επενδυτικός οίκος εκμεταλλευόταν το πληροφοριακό προβάδισμα της επικείμενης ανακοίνωσης των συγκεκριμένων εκθέσεων, για να προβαίνει σε χρηματιστηριακές συναλλαγές επί των μετοχών τις οποίες αφορούσαν οι συστάσεις του. Το ύψος του προστίμου προσδιορίστηκε βάσει της διαπίστωσης των παραβάσεων, ενώ ελήφθη υπόψη και το γεγονός ότι ο ξένος οίκος δεν αποκόμισε σημαντικά κέρδη.

Επίσης, η ΕΚ αποφάσισε την επιβολή προστίμου ύψους 18.000 ευρώ στην ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ για παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας των ΑΧΕΠΕΥ, και 10.000 ευρώ στην εταιρεία ΑEGIS ΑΕΛΔΕ διότι παρείχε χωρίς την άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επενδυτικές υπηρεσίες.

Ακόμη επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στην εταιρεία ALFA ALFA HOLDINGS ΑΕ, μέτοχο της ΑΛΤΕ ΑΤΕ, για παράβαση των κανόνων συμπεριφοράς των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών. Ειδικότερα, ενώ η ALFA ALFA HOLDINGS είχε προαναγγείλει την πώληση του 9% της ΑΛΤΕ, τελικά προέβη σε πώληση μικρότερου ποσοστού χωρίς να προβεί σε νεώτερη γνωστοποίηση για τη μεταβολή της πρόθεσης της.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιγοράς αποφάσισε:

- Την απαγόρευση λειτουργίας των ΑΕΛΔΕ ΚΩΣ FINANCE και ΒΕΛΟΣ FINANCE για σειρά παραβάσεων του κώδικα δεοντολογίας και μη παροχή στοιχείων στις αρχές.

- Την αναστολή της λειτουργίας της εταιρείας ΦΙΛΙΠΠΟΥ FINANCE ΑΕΛΔΕ διότι δεν παρείχε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα απαραίτητα στοιχεία ελέγχου, και η συνέχιση της λειτουργίας της καθίσταται επικίνδυνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων των επενδυτών.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ΙBG ΑΕΠΕΥ, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

- Τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της ΠΕΡΒΑΝΑΣ ΑΧΕ ώστε να παρέχει και υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και αναδοχής.