Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 18:59

Ανησυχία Γιούνκερ για ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας. Ανάληψη δράσεων από την ΕΕ για τη μείωση της ανεργίας ζήτησε ο Αντ. Σαμαράς.

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κοινωνικής εξέγερσης απηύθυνε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας. 

«Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (. . . ). Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ σημείωσε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά άκαμπτη και ζήτησε περισσότερη ελαστικότητα.

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών και δράσεων από την Ε.Ε. για την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στη διάρκεια της παρέμβασής του κατά την πρώτη μέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο έλληνας πρωθυπουργός αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ε.Ε. στρέφει πλέον την προσοχή της στο ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης, επεσήμανε πως επείγει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά τον τομέα της ενέργειας όπου σημείωσε ότι η άνοδος των τιμών έχουν επί της ουσίας ακυρώσει τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που πέτυχε η Ελλάδα μειώνοντας το κόστος της εργασίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Μάιου το θέμα των τιμών της ενέργειας και οι επιπτώσεις τόσο σε κλαδικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «η Ελλάδα υποφέρει από την ανεργία, την υψηλότερη στην Ευρώπη και στην ιστορία».

Στο μεταξύ, κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη δόση του Μαρτίου» τονίζοντας ότι οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την τρόικα για την έγκρισή της, θα ικανοποιηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ θα αξιολογηθεί στο άτυπο Eurogroup του Απριλίου. Όπως υπενθύμιζαν, για την έγκριση της δόσης έχουν τεθεί δύο προϋποθέσεις: το θέμα των φαρμάκων, το οποίο έχει ήδη εκπληρωθεί και το ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης, το οποίο παραμένει υπό διευθέτηση.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του ελληνικού δημοσίου, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι τρία ζητήματα παραμένουν υπό εξέταση: τα οργανογράμματα των υπουργείων, η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων και οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις ενώ δικαιολόγησαν την καθυστέρηση, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «επανάσταση στο ελληνικό δημόσιο».

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, στο σύνολό τους, κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, όλα βαίνουν ομαλά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μάλιστα παρέπεμψαν στις σχετικές ανακοινώσεις της τρόικας και του εκπροσώπου του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση «θα προλάβει τις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά στο «χαράτσι» της ΔΕΗ, πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσαν ότι ο υπουργός Γ. Στουρνάρας έχει εισηγηθεί να διατηρηθεί ο ειδικός φόρος στα ακίνητα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέχρι το τέλος του 2013, έστω και τροποποιημένος. Όπως σημείωσαν, η τροποποίηση είναι πιο «ήπιας» μορφής, προσθέτοντας ότι «ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΔΕΗ δημιουργεί σιγουριά».

Η εισήγηση του υπουργού είναι σε ρεαλιστική βάση, σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να σχεδιαστεί ένας πολύ καλός μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου στα ακίνητα από 01/01/2014.

Ρόμπεϊ: Η ΕΕ έχει ακόμη πολύ δρόμο

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης κορυφής, εργαζομένων, εργοδοτών και πολιτικής ηγεσίας της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Ε.Ε. έχει να διανύσει ακόμη πολύ δρόμο: 

«Παρά τις ενδείξεις ότι τα χειρότερα της χρηματοοικονομικής κρίσης βρίσκονται πλέον πίσω μας… υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να αποκαταστήσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης, να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας, να θεραπεύσουμε τα τραπεζικά μας συστήματα, να δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας και να βελτιώσουμε την πρόνοια στην περιοχή μας».

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι η οικονομία αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση: μόλις επιστρέψει η σταθερότητα, χρειάζεται χρόνος για να μεταφραστεί αυτό σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε, από τη πλευρά του, πως «η Ε.Ε. θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό της ρόλο στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης». Τόνισε, ωστόσο, πως η κάθε χώρα ξεχωριστά φέρει το δικό της μερίδιο ευθύνης για τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει πραγματική έξοδος από την κρίση του ευρώ εάν ο Βορράς δεν προσφέρει δραστική βοήθεια στον Νότο, υπό τη μορφή ενός ευρωπαϊκού Σχεδίου Μάρσαλ. 

Σημείωσε μάλιστα πως η παρατεταμένη λιτότητα δεν θα λύσει το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας του Νότου. 

Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά της λιτότητας

Εν τω μεταξύ, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η Σύνοδος, χιλιάδες άνθρωποι από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώθηκαν στη βελγική πρωτεύουσα και διαδήλωσαν κατά της πολιτικής λιτότητας που ακολουθείται.

Στην ειρηνική διαδήλωση συμμετείχαν περίπου 15.000 άνθρωποι από το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία και την Πολωνία, σύμφωνα με τα συνδικάτα που την οργάνωσαν.

Στη μεγάλη τους πλειονότητα πάντως οι διαδηλωτές ήταν Βέλγοι και μάλιστα οι 3.000 από αυτούς είναι υπάλληλοι του ομίλου Caterpillar.

Αρκετές εκατοντάδες ήταν και οι εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal που έφτασαν στις Βρυξέλλες από τη Λιέγη και τη Φλοράνζ της Γαλλίας.

Στην Ευρώπη «Χαμπέμους οστεριτάς», δηλαδή «έχουμε λιτότητα», κατήγγειλε η Αν Ντεμελέν, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας των βελγικών συνδικάτων, χρησιμοποιώντας την έκφραση με την οποία ανακοινώνεται η εκλογή του πάπα.

«Είμαστε εδώ για να προειδοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε κάθε σύνοδο κορυφής, τίθενται σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι» πρόσθεσε.

«Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις απλώς μεταθέτουν την πίεση στους ανθρώπους που έχουν ήδη πληρώσει τις συνέπειες της κρίσης» είπε από την πλευρά της η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Μπερναντέτ Σεγκόλ σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Γαλλικό Πρακτορείο