Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 00:01

Κόπωση μετά το ράλι στη Ν.Υ.

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς το ράλι που ώθησε το δείκτη Standard & Poor's 500 σε άνοδο 16% από τα μέσα Μαρτίου, φαίνεται ότι έχασε τη δύναμή του.

«Η αγορά δείχνει κουρασμένη μετά το μεταπολεμικό ράλι», αναφέρουν αναλυτές. Την αγορά επηρέασαν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η οικονομία δυσκολεύεται να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ορισμένοι κορυφαίοι όμιλοι λιανικής ανακοίνωσαν χαμηλές πωλήσεις στη διάρκεια του Απριλίου, ενώ προέβλεψαν κέρδη χαμηλότερα των προσδοκιών της Wall Street. Η μετοχή του ομίλου λιανικής Kohl's υποχώρησε 3,3%, ενώ της Gap 5,7%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 69,41 μονάδες, ποσοστό 0,81%, φθάνοντας στις 8.491,22 μονάδες. Με απώλειες 17,07 μονάδων, ποσοστό 1,13%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.489,69 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντικές απώλειες χθες, καθώς οι επενδυτές έδειξαν απογοητευμένοι από την αδράνεια που έδειξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αίτημα των αγορών για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη.

Οι επενδυτές ήλπιζαν πως η κεντρική τράπεζα θα πρόσφερε ένα νομισματικό κίνητρο στη στάσιμη οικονομία σε μια περίοδο κρίσιμη και ενώ το ισχυρό ευρώ αρχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές των Ευρωπαίων εξαγωγέων.

Εμπειρογνώμονες και χρηματιστές εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της ΕΚΤ, κίνηση την οποία ακολούθησε και η Τράπεζα της Αγγλίας λίγο αργότερα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,39% και 2,74%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να διατηρείται οριακά πάνω από τις 800 μονάδες.

Στρατηγικοί αναλυτές τόνισαν πως οι αγορές παίρνουν κάποιες ανάσες, μετά την τρελή κούρσα που έκαναν από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχαν υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας. Εκτοτε, ενισχύθηκαν κατά 20%.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες και για τους εθνικούς χρηματιστηριακούς δείκτες, με πιο σημαντική την πτώση του δείκτη των 40 επιλεγμένων μετοχών στο Παρίσι κάτω από το ψυχολογικό επίπεδο των 3.000 μονάδων.

Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των: Aegon (-6%), Commerzbank (-7,2%), ABN Amro (-5%), Barclays (-4,2%), Securitas (-14%), Publicis (-6,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ