Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 09 Μαΐου 2003 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΚΕΡΔΗ σημειώνει ο δείκτης Nikkei για έκτη ημέρα, σε σύνολο επτά ημερών, μετά την ανακοίνωση στελεχών της κυβέρνησης, ότι οι υπουργοί της χώρας θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουν μέτρα, με στόχο, την άνοδο της τιμής των μετοχών.

Οι μετοχές της Seven Eleven Japan Co., της East Japan Railway Co. και άλλων εταιρειών, των οποίων οι πωλήσεις πραγματοποιούνται στο εσωτερικό, οδηγούσαν την άνοδο.

«Υπάρχει έντονη αισιοδοξία στην αγορά και ανάμεσα σε μερίδα επενδυτών, ότι, η κυβέρνηση ενδέχεται να παρουσιάσει πακέτο μέτρων στήριξης των μετοχών», ανέφερε η Hisako Furuta, η οποία διαχειρίζεται 38,4 εκατ. δολ. σε μετοχές, με την ING Mutual Funds Management Co., συμπληρώνοντας : «Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας, αντιδρούν θετικά σε αυτό το ενδεχόμενο. Η ίδια κατέχει μετοχές της Ito-Yokado Co., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης της χώρας.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στις 8.071,00 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στις 815,93 μονάδες, με τις μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών να συμβάλλουν τα μέγιστα στην άνοδο του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 0,7%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωναν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Samsung Electronics Co. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές στην Κορέα.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε 1,2%, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Quanta Computer Inc. και της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., μετά την ανακοίνωση υψηλοτέρων πωλήσεων κατά τον Απρίλιο.

Ανοδικά κινούνται οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και την Ταϊλάνδη, τη στιγμή που οι λοιποί δείκτες σημείωναν απώλειες. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.