Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 07:00

Σενάρια εμπλοκής της Ελλάδας στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου

Εντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις τελευταίες ώρες, εν όψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και της αυριανής έκτακτης συνόδου του Εurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο κυρίαρχο θέμα θα είναι η στήριξη της Κύπρου από τους εταίρους.

Εντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις τελευταίες ώρες, εν όψει της αυριανής συνάντησης των ηγετών της Ευρωζώνης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και της αυριανής έκτακτης συνόδου του Εurogroup στις Βρυξέλλες, στο οποίο κυρίαρχο θέμα θα είναι η στήριξη της Κύπρου από τους εταίρους.

Οι δύο συναντήσεις θεωρούνται καθοριστικές για την Κύπρο, ωστόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την Ελλάδα, δεδομένου ότι, μεταξύ των σεναρίων που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι και η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που βρίσκονται στη χώρα μας, μέσω του ελληνικού πακέτου στήριξης που αποφάσισαν οι εταίροι το περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, η σημερινή συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης θα ξεκινήσει αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής. Στην ημερήσια διάταξη, ο προεδρεύων Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ έχει εντάξει ως βασικά θέματα συζήτησης την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και την οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, το θέμα της Κύπρου θεωρείται βέβαιο πως θα κυριαρχήσει στο παρασκήνιο, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να καταλήξουν στο γενικό πλαίσιο της στήριξης της Λευκωσίας και να δώσουν οδηγίες στο Eurogroup.

Oπως ανέφεραν πηγές της Ευρωζώνης, το «αγκάθι» στις συζητήσεις θα είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους της Κύπρου, που σημαίνει ότι, όσο πιο μικρό είναι το ποσό της στήριξης, τόσο πιο εύκολα θα καταστεί βιώσιμο το χρέος. Το συνολικό ποσό που απαιτείται για την Κύπρο εκτιμάται σε 17,5 δισ. ευρώ, ωστόσο οι εταίροι επιδιώκουν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους περίπου στα 10 δισ. ευρώ. Για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού υπάρχουν διάφορα σενάρια στο τραπέζι, τα οποία θα συζητηθούν στο Eurogroup.

Ειδικότερα, αναζητούνται περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη Ρωσία, μέσω αγοράς της Λαϊκής Τράπεζας από τη Μόσχα και για το λόγο αυτό, στο τέλος της εβδομάδας, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, θα επισκεφθεί τη χώρα αυτή για συνομιλίες με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, είναι πιθανόν να μεταβεί στη Μόσχα για διαβουλεύσεις την Κυριακή ή τη Δευτέρα και θα έχει συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ. Ενα πόσο 3 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις, για τις οποίες δεσμεύθηκε η νέα κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και για μεταφορά πόρων των συνταξιοδοτικών ταμείων στο Δημόσιο. Το ποσό που απομένει, δηλαδή 2 δισ. ευρώ, αναζητείται από την Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο χειρίζεται το ποσό των δανείων της Ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Με τα 2 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να διασφαλιστεί η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.Η Αθήνα διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι δεν περισσεύουν χρήματα για τις κυπριακές τράπεζες, ωστόσο στις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι το θέμα υφίσταται, θα βρίσκεται στο τραπέζι και, σε περίπτωση που αποτελέσει την τελική επιλογή, τότε θα βρεθεί λύση που θα διασφαλίζει και την Ελλάδα, διατηρώντας το πνεύμα των αποφάσεων του Δεκεμβρίου για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το Εurogroup της Παρασκευής δεν θα λάβει την τελική απόφαση για την Κύπρο, δεδομένου ότι εκκρεμεί το θέμα της αξιολόγησης της κυπριακής νομοθεσίας για το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για τη στήριξη. Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας κατ΄αρχήν συμφωνίας, την Παρασκευή, η οποία θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του μήνα, μέσω νέας συνεδρίασης του Εurogroup, κατά πάσα πιθανότητα υπό μορφή τηλεδιάσκεψης.
 
Δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας

Την άποψη ότι το πρόβλημα της Κύπρου δεν έγκειται στη ρευστότητα αλλά στις τράπεζές της, εξέφρασε, χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ζήτησε να αναζητηθεί η λύση στα προβλήματα της νήσου στην υπερβολική έκθεση του τραπεζικού συστήματός της.

«Ξέρουμε ότι η Κύπρος δεν έχει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και ήδη η κυπριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με τη ρευστότητα για τους επόμενους μήνες. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι οι κυπριακές τράπεζες, στο σύνολό τους, έχουν έναν όγκο που βρίσκεται υπερβολικά υψηλά σε σχέση με το ΑΕΠ τους», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός διευκρίνισε, επίσης, ότι το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια δεν θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτής της εβδομάδας, καθώς, όπως είπε, «το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη και ούτε αποτελεί ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Νωρίτερα, Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε υποστηρίξει ότι μπορεί το αίτημα της Κύπρου επισήμως να μη συζητηθεί ούτε στη Σύνοδο της Ε.Ε. ούτε σε αυτή των ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά, όπως είπε, «δεν αποκαλύπτω κανένα μυστικό, εάν υποθέσω ότι θα γίνουν κάποιες συζητήσεις για την Κύπρο, τουλάχιστον στο περιθώριο». Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, είχε προσθέσει ωστόσο ότι, «εάν ο πρόεδρος του Eurogroup θεωρήσει έως την Παρασκευή το βράδυ ότι διαθέτει επαρκείς προτάσεις από την τρόικα, τότε είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών να ασχοληθούν με το ζήτημα, το οποίο, πάντως, δεν αφορά τη Σύνοδο».

Στο μεταξύ, θετική κατάληξη είχαν, χθες, οι διαπραγματεύσεις του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου με την τρόικα, για τους όρους εντολής του ανεξάρτητου οίκου, ο οποίος, σε συνεργασία με την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα προχωρήσει στη διερεύνηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για το «ξέπλυμα» χρήματος.  

Μεταβατική η Σύνοδος Κορυφής

Μεταβατική χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες η διήμερη εαρινή Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., η οποία θα ασχοληθεί με οικονομικά θέματα.

Στην επιστολή του στους Ευρωπαίους ηγέτες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, επισημαίνει ότι θα πρέπει να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις που έχουμε λάβει για την τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένες ενέργειες και να δώσουμε προτεραιότητα στη στήριξη της απασχόλησης των νέων. Τονίζει, επίσης, ότι, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα πρέπει να χαράξουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής για την Ευρώπη 2020. Ο κ. Βαν Ρόμπεϊ θα κάνει μια ενημέρωση για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης με βάση τις συζητήσεις που ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ κάνει έκκληση στα κράτη-μέλη για επιτάχυνση των αποφάσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, εντοπίζει τις καθυστερήσεις σε τρεις βασικούς τομείς και καλεί τα κράτη-μέλη να κάνουν γρήγορα, ώστε να υπάρξουν αποτελέσματα μέχρι τη λήψη της θητείας ιρλανδικής προεδρίας, στο τέλος Ιουνίου. Ειδικότερα ζητάει:

  • Αμεση συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τη μείωση του διοικητικού φόρτου στις επιχειρήσεις.
  • Εγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
  • Ολοκλήρωση της συμφωνίας για τις δημόσιες συμβάσεις.

Τονίζει επίσης την ανάγκη επιτάχυνσης των εργασιών σχετικά με την προώθηση των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών, ενώ εντοπίζει και άλλους τομείς με μεγαλύτερες καθυστερήσεις, όπως η υιοθέτηση της ηλεκτρονικής υπογραφής. Διαπιστώνει, επίσης, καθυστερήσεις και στις διαπραγματεύσεις για θέματα που σχετίζονται με τη φορολογία στην ενέργεια και την ενοποιημένη φορολογική βάση για τις επιχειρήσεις. Τέλος, καθυστέρηση υπάρχει και σχετικά με την πρόταση για τους αποσπασμένους εργαζομένους.

Ο οίκος Moody’s για τις ρωσικές τράπεζες

Ο οίκος Moody’s βλέπει περιορισμένους κινδύνους για τις ρωσικές τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Σε ανάλυσή του, τόνισε ότι θα μπορούσαν να εμφανίσουν «περιορισμένες ζημίες», εάν έχουν αισθητή έκθεση σε εταιρείες ρωσικών συμφερόντων, με έδρα την Κύπρο ή σε κυπριακές τράπεζες. Στην ίδια ανάλυση, ο οίκος υπογράμμισε ότι η χρεοκοπία της Κύπρου δεν είναι το βασικό του σενάριο για τη χώρα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]