«Η κρίση δε θα ξεπεραστεί με ελληνικά σημαιάκια αλλά με μια εμπορική πολιτική έντιμη για τον καταναλωτή, με υψηλής ποιότητας προϊόντα που θα βρουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, μιλώντας σε συνέδριο για την εξωστρέφεια της ελληνικής παραγωγής.
Η παραγωγική διαδικασία θα αποτελεί το βασικό κριτήριο βάσει του οποίου ένα προϊόν θα μπορεί να χαρακτηρίζεται και να προβάλλεται ως ελληνικό.
Τα παραπάνω δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς μιλώντας στο συνέδριο «Προϊόν Ελληνικό! Δύναμη Ανάπτυξης & Εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας».
«Η κρίση δε θα ξεπεραστεί με ελληνικά σημαιάκια αλλά με μια εμπορική πολιτική έντιμη για τον καταναλωτή, με υψηλής ποιότητας προϊόντα που θα βρουν τη θέση τους στις διεθνείς αγορές», ανέφερε χαρακτηριστικά
Αναπτύσσοντας διεξοδικά την πρωτοβουλία του υπουργείου για χρήση του σήματος «ελληνικό προϊόν», ο υφυπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε ότι το σήμα αυτό θα είναι προαιρετικό, κατανοητό και αναγνωρίσιμο για προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα και πληρούν του όρους της ΕΕ.
Γνωστοποίησε ακόμη πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθεί ανοικτός διαγωνισμός πρόσκλησης της επιχειρηματικότητας για τη διαμόρφωσή του.
Όπως είπε ο κ. Σκορδάς, θα μπει τέλος στην αναρχία γύρω από το ζήτημα της ελληνικότητας και το σήμα δεν θα αφορά στην αναδιανομή της αγοράς στον εσωτερικό ανταγωνισμό καθώς την τελευταία διετία διαπιστώνεται ενδυνάμωση της τάσης των καταναλωτών να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή.
Τόνισε ακόμη ότι η ελληνική ταυτότητα θα αντικατοπτρίζει τη συνολική σύγχρονη αντίληψη που δημιουργεί επενδύσεις πλούτο και θέσεις εργασίας για τη χώρα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ακόμη ότι η προσπάθεια αυτή αφορά το «πατριωτικό επιχειρείν» με προϊόντα υψηλής ποιότητας και ελκυστική ταυτότητα στις αγορές.
Θέλοντας μάλιστα να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις επιχειρηματιών, που μπορεί να εκλάβουν την πρωτοβουλία αυτή ως «επιχειρηματική αυτοκτονία» -λόγω των υψηλών φόρων, του κόστους της ενέργειας κλπ- ο κ. Σκορδάς είπε ότι η πολιτεία αναλαμβάνει τις ευθύνες της για να διαμορφωθούν συνθήκες βιωσιμότητας.
Κ. Μίχαλος: Χρειάζονται κίνητρα για ποιοτική και ανταγωνιστική εγχώρια παραγωγή
Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ο οποίος στην ομιλία του παρατήρησε πως «η εντυπωσιακή πορεία των ελληνικών εξαγωγών το τελευταίο διάστημα, δεν οφείλεται σε μεταφυσικούς παράγοντες, είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από την πλευρά των επιχειρήσεων».
«Αν θέλουμε να συνεχιστεί», πρόσθεσε, «θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας το ρόλο και την ευθύνη που μας αναλογεί».
«Πολιτεία, επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί φορείς καλούμαστε να προσπαθήσουμε από κοινού, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων», συνέχισε ο κ. Μίχαλος.
Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται να παράγει περισσότερα προϊόντα, τα οποία θα καταναλώνονται όχι μόνο εντός αλλά και εκτός των συνόρων της.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ επανέλαβε ότι πάγιο αίτημά προς την πολιτεία είναι η διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ποιοτικής και ανταγωνιστικής εγχώριας παραγωγής και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά σε θέματα ποιότητας, τυποποίησης και συσκευασίας και προϊόντων, αλλά και τεχνοκρατικής υποστήριξης για την ανάπτυξη εξαγωγικής δράσης.
Αναφέρθηκε, τέλος, στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις , στα εμπόδια της γραφειοκρατίας και της φορολόγησης.
Όπως είπε, υπάρχουν παραδείγματα εταιρειών που, για να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς προμηθειών, αναγκάστηκαν να καταβάλουν μετρητοίς την αξία των εγγυήσεων.
«Και βεβαίως μια εταιρεία που δανείζεται με τριπλάσιο κόστος σε σχέση με τους διεθνείς ανταγωνιστές της, είναι επόμενο να μειονεκτεί στην προώθηση των προϊόντων της», κατέληξε.
Πηγή: ΑΜΠΕ