Για αύριο Τετάρτη στις 19.00 αναβάλλεται η προγραμματισμένη για απόψε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.
Για αύριο Τετάρτη στις 19.00 αναβάλλεται η προγραμματισμένη για απόψε συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας.
Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πάντως πως η αναβολή αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία, αλλά σε διαδικαστικά θέματα και στην καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου των τεχνικών κλιμακίων.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με την τρόικα. «Κρίναμε σκόπιμο, από τη στιγμή που τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση σε τεχνικές λεπτομέρειες, να δώσουμε μία μέρα ακόμα στις συζητήσεις», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Επανέλαβε πάντως ότι «υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά», εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ήταν άλλωστε το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκης, καθώς και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας. Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες ακόμη και πρόσθεσε πως συνεχίζεται η δουλειά για να κλείσουν τα ανοιχτά θέματα.
Μεγάλα «αγκάθια» στις διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών παραμένουν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος ακινήτων που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Τα θέματα αυτά απασχόλησαν την -τετράωρης διάρκειας- σύσκεψη που είχαν νωρίτερα σήμερα παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας.
Πάντως, αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας, κύκλοι του οποίου εκτιμούσαν το πρωί ότι οριστική συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και σήμερα.
Στο μεταξύ, έκκληση στην τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους να καταλάβουν ότι χρειάζονται ευελιξία, αλλά και τροποποιήσεις που θα κάνουν δυνατή την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, απηύθυνε η ΔΗΜΑΡ.
Η ελληνική κοινωνία έχει εξαντλήσει τα όρια αντοχής της, προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι η οικονομία χρειάζεται «ανάσες και μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ύφεση».
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά είναι αναγκαία η προώθηση μέτρων όπως:
«Η τρόικα με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης στέλνει τελικά το λογαριασμό της αποτυχημένης μνημονιακής πολιτικής στον ελληνικό λαό, επιβάλλοντας απολύσεις στο δημόσιο, χαράτσια στα ακίνητα και διώξεις στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που αδυνατούν πλέον να εξοφλήσουν την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομίας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Για άτακτη υποχώρηση του Πρωθυπουργού στο θέμα του τέλους ακινήτων μιλά η Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τον κ. Σαμαρά για εξαπάτηση του λαού προεκλογικά.
Για μία ακόμη φορά, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται ανακόλουθος των εξαγγελιών και προεκλογικών του δεσμεύσεων καθώς, ενώ διατράνωνε την κατάργηση του χαρατσιού της ΔΕΗ και την αντικατάστασή του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, σήμερα προχωρά σε άτακτη υποχώρηση μπροστά στις απαιτήσεις της τρόικας.
«Να μην υποκύψει στην κοροϊδία ότι η κυβέρνηση αντιδρά στις απαιτήσεις της τρόικα», καλεί το λαό το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Όπως τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, τα νέα μέτρα είναι προδιαγεγραμμένα από τα μνημόνια και τις επιλογές της Ε.Ε. και οι όποιες διαφωνίες αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από το λαό.
Ο Περισσός χαρακτηρίζει ψευδεπίγραφο το δίλημμα «διαθεσιμότητα ή απόλυση», αφού, όπως αναφέρει, «η διαθεσιμότητα οδηγεί μετά από 12 μήνες σε απόλυση, αν δεν βρεθεί κενή θέση».
«Η ρύθμιση των οφειλών σε περισσότερες δόσεις για τα χρέη των λαϊκών νοικοκυριών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες κρύβει ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων, αυταπασχολουμένων και φτωχών αγροτών δε μπορούν να πληρώσουν αυτές τις οφειλές, όσες δόσεις κι αν μπουν. Ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενεργοποιεί μηχανισμούς κατάσχεσης μισθών και συντάξεων και διατηρεί το χαράτσι στα ακίνητα, είτε με τη σημερινή μορφή μέσω της ΔΕΗ είτε με άλλη μέσω της εφορίας», προσθέτει το ΚΚΕ.