Στους επικριτές των πολιτικών λιτότητας, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, απάντησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των στοιχείων με στόχο την απαξίωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Στους επικριτές των πολιτικών λιτότητας, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, απάντησε ο επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των στοιχείων με στόχο την απαξίωση των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat, ο ευρωπαίος επίτροπος επί οικονομικών και νομισματικών θεμάτων επέκρινε όσους υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε να παρέχουν κίνητρα για την τόνωση των υπερχρεωμένων οικονομιών αντί να επιβάλλουν μέτρα λιτότητας.
«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πού στο καλό θα μπορούσαν να βρεθούν τα χρήματα για να παρασχεθούν κίνητρα», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Ελπίζω ειλικρινά εκείνοι που είναι πιο έξυπνοι από εμένα να προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους για εξασφάλιση πιστώσεων στην Ευρώπη».
Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε να προφέρεται απεριόριστη φθηνή χρηματοδότηση είτε από τον ιδιωτικό κλάδο είτε από άλλα κράτη της Ευρωζώνης, εξήγησε ο κ. Ρεν, αντικρούοντας τα επιχειρήματα όσων τάσσονται υπέρ της επιβράδυνσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης προκειμένου να αμβλυνθεί το κόστος για τους πολίτες.
Επίσης, κατηγόρησε τον Κρούγκμαν και τους υπόλοιπους επικριτές ότι διαστρέβλωσαν τα πορίσματα της περσινής μελέτης του ΔΝΤ σχετικά με τους «δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές» και τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας με στόχο να επιτεθούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
«Ο Κρούγκμαν βάζει λόγια στο στόμα μου τα οποία στο φιλανδικό κοινοβούλιο θα χαρακτηρίζονταν “τροποποιημένη αλήθεια”», σημείωσε ο κ. Ρεν στην εφημερίδα, παραθέτοντας ένα φιλανδικό ευφημισμό για το ψέμα.
Ο αμερικανός οικονομολόγος είχε χαρακτηρίσει τον φινλανδό αξιωματούχο «Ρεν του Τρόμου» επειδή υποστηρίζει ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης έχουν οδηγήσει σε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς τα κράτη της Ε.Ε.
Το μόνο που καθησύχασε την αγορά ήταν η δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα προβεί σε αγορές κρατικών ομολόγων με στόχο τη στήριξη του ευρώ, υποστήριξε ο κ. Κρούγκμαν, χαρακτηρίζοντας τον κ. Ρεν «προσωποποίηση του αρνητισμού όσον αφορά στις επιπτώσεις της λιτότητας».
Τη συζήτηση αυτή πυροδότησαν οι εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε η Κομισιόν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τις οποίες η ύφεση στα κράτη της νότιας Ευρώπης θα βαθύνει περαιτέρω και θα διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.
Πηγή: Reuters