Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 17:28

Νέα συνάντηση ΣΕΕΝ - ΠΝΟ για τις ΣΣΕ

Νέα συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά,  θα έχουν αύριο το μεσημέρι στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων, με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) των ναυτικών. Στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, στο οποίο αντιδρά η ΠΝΟ.

Νέα συνάντηση, τη δεύτερη κατά σειρά, θα έχουν αύριο στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, οι εκπρόσωποι των ακτοπλόων, με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) των ναυτικών.

Στην προηγούμενη συνάντηση, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχε ζητήσει μείωση των αποδοχών των ναυτικών σε όλες τις κατηγορίες πλοίων κατά 10% και να επανεξεταστεί το θέμα του ειδικού επιδόματος της άγονης γραμμής και των εξπρές δρομολογίων.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των 14 συνδικαλιστικών σωματείων των ναυτικών είχαν ζητήσει αύξηση των αποδοχών, αλλά και να καταβληθούν άμεσα οι δεδουλευμένες αποδοχές προς τους ναυτικούς, που χρωστούν ακόμα ορισμένες ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ν/σχ του ΥΕΝΑ

Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να κατατεθεί στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας που επικαλείται το ΑΜΠΕ, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή ή απόσυρση άρθρου στο ν/σχ.

Για το πολυνομοσχέδιο, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου συντάσσεται η τελική έκθεση, έχουν συμφωνήσει τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Την απόσυρσή του έχει ζητήσει η ΠΝΟ, προειδοποιώντας με νέες κινητοποιήσεις όταν θα κατατεθεί στη Βουλή. 

Το ΝΑΤ ζητεί απόσυρση άρθρου για τα ακίνητα του ταμείου

Στον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, απεστάλη η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου (ΝΑΤ) στις 6/3, με την οποία ζητείται η απόσυρση του άρθρου 54 στο πολυνομοσχέδιο.

Το άρθρο 54 αναφέρει ότι η «κυριότητα των ακινήτων του ΝΑΤ στα οποία στεγάζονται οι κεντρικές υπηρεσίες και τα παραρτήματα του Οίκου Ναύτη (σ.σ. ο φορέας υγειονομικής περίθαλψης των ναυτικών) καθώς και των ακινήτων των παιδικών εξοχών μετά του περιβάλλοντος οικοπεδικού χώρου στον Αγ. Ανδρέα Αττικής, εφ όσον ανήκουν στο Δημόσιο, ή σε άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, μεταβιβάζονται στον Οίκο Ναύτη ατελώς και χωρίς άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου τόσο ως προς την πράξη μεταβίβασης όσο και ως προς τη μεταγραφή».

Όπως ανέφεραν πηγές του Ταμείου στο ΑΜΠΕ, τα συγκεκριμένα ακίνητα ανήκουν στο ταμείο των ναυτικών με συμβολαιογραφική πράξη που για να ανατραπεί, χρειάζεται ομόφωνη απόφαση από το δ.σ. του ΝΑΤ και νέα συμβολαιογραφική πράξη. Σημειώνεται ότι τα ακίνητα αυτά χρησιμοποιούνται έως σήμερα από τον Οίκο Ναύτου.

Το ΝΑΤ έχει έσοδα από εισφορές ναυτικών και ενοίκια κτιρίων του, περίπου 180 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προκειμένου να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των ναυτικών και τους μισθούς των υπαλλήλων του. Όπως επισήμαιναν πηγές του Ταμείου, οι συνταξιούχοι ναυτικοί είναι 77.000, τη στιγμή που εν ενεργεία ναυτικοί είναι λιγότεροι από 15.000.

Σημειώνεται ότι το δ.σ. του ΝΑΤ το 2012 είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθούν τα ακίνητα του ΝΑΤ, από το άρθρο 3 του εφαρμοστικού νόμου 3986/2011, στο οποίο ρυθμίζονταν θέματα αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.