Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 12 Μαΐου 2003 20:14

Μικτές τάσεις στην Ευρώπη

Η άνοδος της Wall Street βοήθησε τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές να ανακάμψουν από τα χαμηλά τους, με αποτέλεσμα κάποιες να κλείσουν με κέρδη και άλλες να περιορίσουν τις απώλειες τους.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,45% στις 3.987,40 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,18% στις 2.962,63 μονάδες, στις 19.37 ώρα Ελλάδος ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη χάνει 0,22% στις 2.949,94 μονάδες, στο Αμστερντάμ ο ΑΕΧ κατέγραψε κέρδη 0,32% και στη Ζυρίχη ο SSMI είχε απώλειες 0,68%.

Χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων ήταν το μικρό εύρος συναλλαγών, καθώς αύριο αναμένεται πλήθος εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο ολλανδικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος KPN ενισχύθηκε 0,68%, καθώς ανακοίνωσε ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 εμφάνισε κέρδη ύψους 770 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 348 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο.

Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές γερμανικών εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό μετά τη νέα άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, η οποία υπονομεύει τις εξαγωγές.

Αρνητικό αντίκτυπο έχουν επίσης και τα διάφορα δημοσιεύματα περί παραίτησης του γερμανού υπουργού Οικονομικών Χανς Αϊχελ, παρά τη διάψευσή τους από τον γερμανό καγκελάριο.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 0,34% και 1,27% αντιστοίχως. Η μετοχική τιμή της Volkswagen καταγράφει απώλειες της τάξεως του 2,43%.

Μεγαλύτερη πτώση (4,28%) σημειώνει ο τίτλος της TUI, της μεγαλύτερης ταξιδιωτικής εταιρείας στην Ευρώπη, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού SARS.

Aντιθέτως, άνοδο (1,13%) σημειώνει η μετοχή της Commerzbank. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Μ. Κόλχαουζεν, δήλωσε πως οι πιθανότητες εξαγοράς της γερμανικής τράπεζας έχουν αυξηθεί, καθώς η επιστροφή της Commerzbank στην κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο δεν αντικατοπτρίζεται ακόμη στην τιμή της μετοχής της.

Στο Παρίσι, οι πιέσεις που δέχτηκαν κυρίως οι κλάδοι ασφαλειών και αυτοκινητοβιομηχανιών περιορίστηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης.

Πτώση (1,35%) κατέγραψε η μετοχή της Veolia Environnement (πρώην Vivendi Enivironnement), η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδά της μειώθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα. Τα λειτουργικά της κέρδη σημείωσαν πτώση κατά 9,4%.

Στο Λονδίνο οι τοποθετήσεις σε μετοχές ομίλων λιανικής αντιστάθμισαν τις αρχικές πιέσεις στους κλάδους τραπεζών και ΜΜΕ.

Με κέρδη 0,67% έκλεισε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας Abbey National.

Στον απόηχο της είδησης ότι η Lehman Brothers υποβάθμισε την τιμή-στόχο για την μετοχή της εταιρείας ΜΜΕ Granada, αυτή υποχώρησε κατά 1,10%.