Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 07:00

Αλλαγή πολιτικής με νέο σχέδιο Μάρσαλ

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ε.Ε. με ετήσιο προϋπολογισμό 260 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον επικείμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προτείνει η συνομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων (DGB), ως εναλλακτική λύση στη σημερινή αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

«Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ε.Ε. με ετήσιο προϋπολογισμό 260 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τον επικείμενο φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προτείνει η συνομοσπονδία γερμανικών συνδικάτων (DGB), ως εναλλακτική λύση στη σημερινή αδιέξοδη οικονομική πολιτική.

Το γερμανικό σχέδιο παρουσιάστηκε δημόσια την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Λουξεμβούργο, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Ζαν Ασελμπορν.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο Ε.Ε., εν όψει των προτάσεων για την προώθηση της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, που θα παρουσιάσει εντός του έτους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Μάλιστα τα συνδικάτα των δύο χωρών προειδοποίησαν ότι στις ευρωεκλογές του 2014, θα προτείνουν στους Ευρωπαίους πολίτες να στηρίξουν εκείνα τα ευρωπαϊκά κόμματα που θα λάβουν υπόψη και θα προωθήσουν το εν λόγω σχέδιο.

Στόχοι του σχεδίου

Σύμφωνα με τη συνομοσπονδία των γερμανικών συνδικάτων, το προτεινόμενο σχέδιο θα επιτρέψει τη βιώσιμη χρηματοδότηση της οικονομίας και θα σταθεροποιήσει το χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι βασικοί στόχοι του θα είναι οι εξής:

1. να οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης,

2. να διασφαλίσει τα βασικά στοιχεία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου,

3. να ανταποκριθεί στις σημερινές οικολογικές, κοινωνικές και δημογραφικές προκλήσεις,

4. να έχει διασυνοριακό χαρακτήρα καλύπτοντας το σύνολο της Ε.Ε.,

5. να μην επηρεάζεται από τη διεθνή οικονομική συγκυρία,

6. να επιβάλει κανόνες στις αγορές δίνοντας και να καθοδηγεί τις ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς του μέλλοντος,

7. να οδηγήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδα των κρατών-μελών και οδηγώντας σε μείωση του δημόσιου χρέους.

Οπως επισημαίνει η DGB, ο βασικός τομέας δραστηριότητας του «σχεδίου Μάρσαλ» θα πρέπει να είναι αυτός της ενέργειας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση της Ε.Ε. από τις εισαγωγές. Στον τομέα αυτό θα μπορούσαν να διατεθούν σε ετήσια βάση 150 δισ. ευρώ, ενώ η κατανομή των άλλων 110 δισ. ευρώ θα μπορούσε να είναι η εξής: 7 δισ. ευρώ για την προετοιμασία των πόλεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα το δημογραφικό πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, 30 δισ. ευρώ θα αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση, 10 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, 20 δισ. ευρώ για τα ευρυζωνικά δίκτυα, 30 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας, 20 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. 

Το DGB προτείνει τη σύσταση ενός «Ταμείου για το μέλλον της Ευρώπης», προκειμένου να αναλάβει τη διαχείριση των επενδύσεων σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. Το ταμείο θα εκδίδει 10ετή ομόλογα, όπως κάνουν σήμερα οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα οποία θα δίνουν ετήσιο τόκο στους ιδιώτες πιστωτές.

Οι ίδιοι πόροι του ταμείου θα του επιτρέπουν να βγαίνει στις αγορές για περαιτέρω δανεισμό, αφού θα λειτουργούν ως εγγύηση, προτείνεται να προέρχονται από τα έσοδα του νέου φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, που αποφασίστηκε τον περασμένο μήνα και θα τεθεί σε ισχύ το 2014. Ωστόσο, προς το παρόν, ο φόρος αυτός θα επιβληθεί μόνο από 11 κράτη-μέλη, μέσω ενισχυμένης συνεργασίας, γιατί δεν κατέστη δυνατή η λήψη ομόφωνης απόφασης σε επίπεδο Ε.Ε.

Οπως προκύπτει από τους υπολογισμούς των συνδικάτων σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εφόσον ο φόρος επιβληθεί στο σύνολο της Ε.Ε., το ευρωπαϊκό ταμείο μπορεί να έχει ετήσια έσοδα 75-100 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα γερμανικά συνδικάτα ζητούν την επέκταση του φόρου πέρα από τις μετοχές και τα παράγωγα, να επεκταθεί στις αγορές συναλλάγματος και σε όλες τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές σε ποσοστό 0,1%.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Από το ποσό των 260 δισ. ευρώ, ετησίως, τα 160 δισ. ευρώ θα είναι άμεσες επενδύσεις και επιχορήγηση επενδύσεων, ενώ με τα υπόλοιπα 100 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτούνται ιδιωτικές επενδύσεις υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων δεκαετούς διάρκειας.

Η μόχλευση, μέσω του ταμείου, εκτιμάται ότι θα φέρει πρόσθετη ανάπτυξη ίση με το 3% του κοινοτικού ΑΕΠ ή 400 δισ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, από το ποσό αυτό περίπου 100 δισ. ευρώ θα είναι πρόσθετα φορολογικά έσοδα για τα κράτη-μέλη, ενώ η πρόσθετη ανάπτυξη θα φέρνει στα ταμεία της κοινωνικής ασφάλισης 56 δισ. ευρώ σε έσοδα και εξοικονόμηση δαπανών 20 δισ. ευρώ από τη μείωση της ανεργίας.

Ετσι το συνολικό όφελος για τα κράτη-μέλη θα φτάνει τα 180 δισ. ευρώ, ετησίως. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα υπολογίζεται ότι το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει στη δημιουργία 9-11 εκατ. νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης, ενώ οι μαζικές επενδύσεις στην ενέργεια θα μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων κατά 300 δισ. ευρώ ετησίως.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ[email protected]