Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 00:01

Στο ρυθμό εταιρικών κερδών

ΜΕΓΑΛΗ άνοδο σημείωσαν χθες οι μετοχικές τιμές στη Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να καθοδηγεί την ανοδική τροχιά, χάρη στα θετικά επενδυτικά σχόλια για τη Cisco Systems.

H μετοχή της Cisco ενισχύθηκε περίπου 5%, από τη στιγμή που η Lehman Bros. αναβάθμισε την επενδυτική της κατάταξη για την εταιρεία, στηρίζοντας γενικότερα ολόκληρο τον τεχνολογικό τομέα.

Αναλυτές ωστόσο ανησυχούν ότι η αγορά κατευθύνεται ολοκληρωτικά από τα εταιρικά κέρδη, γι' αυτό και αναμένουν να διαπιστώσουν ποιος θα είναι ο επόμενος καταλύτης των αγορών καθώς στο τέλος της εβδομάδας ολοκληρώνονται οι εταιρικές ανακοινώσεις στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 122,13 μονάδες, ποσοστό 1,42%, φθάνοντας στις 8.726,73 μονάδες. Με άνοδο 21,25 μονάδων, ποσοστό 1,40%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.541,40 μονάδες.

Αλλη πορεία

Σε διαφορετικές κατευθύνσεις κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην αρχή της εβδομάδας με τους όγκους συναλλαγών να περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα καθώς οι φήμες για κινήσεις εξαγορών στη Βρετανία εξουδετερώθηκαν από τις ειδήσεις για μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων στη Γηραιά Ηπειρο.

Στρατηγικοί αναλυτές κάλεσαν τους επενδυτές να επανεξετάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε βρετανικές επιχειρήσεις εκμεταλλευόμενοι την κατά 10% πτώση της στερλίνας έναντι του ευρώ μέχρι στιγμής φέτος, με το ισχυρό ευρώ να απειλεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν αμετάβλητος ο πρώτος και με άνοδο 0,2% ο δεύτερος. Οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες ενισχύθηκαν στο Λονδίνο, το Αμστερνταμ και τα Σκανδιναβικά χρηματιστήρια, ήταν αμετάβλητοι στο Μιλάνο και τη Μαδρίτη και υποχώρησαν στις υπόλοιπες αγορές.

Οι επενδυτές εμφανίσθηκαν σχετικά επιφυλακτικοί περιμένοντας τις σημερινές ανακοινώσεις για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου από μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, UBS, Unicredito, Telefonica, BSkyB.

Εχοντας ανακάμψει θεαματικά, κατά περισσότερο από 20%, από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα μέσα Μαρτίου, ο δείκτης των 300 επιλεγμένων μετοχών παραμένει στάσιμος και κινείται σε στενά όρια με την αγορά να περιμένει νέα ισχυρά κίνητρα που θα δώσουν ξανά ώθηση στις μετοχικές τιμές.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: DaimlerChrysler (-1,5%), Volkswagen (-3%), Linde (-4,7%), Siemens (-1,9%), ThyssenKrupp (-3%), Selfridges (+12%), Dixons (+5,47%), Woolworths (+7,6%), Carlton, Granada.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ