Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 12:21

Hyundai : Αυξημένες δαπάνες μειωμένα κέρδη το α' τρίμηνο

Οι αυξημένες δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης δημοφιλών νέων μοντέλων, όπως τα σεντάν της κατηγορίας EF Sonata, οδήγησαν σε μείωση τα κέρδη της Hyundai, το πρώτο τρίμηνο της χρήσης.

Το πρώτο τρίμηνο του 2003 ήταν όντως το χειρότερο για τη νοτιοκορεατική εταιρεία, στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχει σε ποσοστό 10% η DaimlerChrysler, αλλά η Hyundai προσβλέπει σε ανάκαμψη της κερδοφορίας της εντός του έτους, λόγω ισχυρών πωλήσεων αυτών των νέων μοντέλων κυρίως στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτου, όπου οι πωλήσεις της αυξάνονται με ρυθμό ταχύτερο αυτού των ιαπωνικών ανταγωνιστριών της.

Τα κέρδη της Hyundai ανήλθαν σε 417,6 δισ. γουόν (350,6 εκατ. δολάρια) έναντι κερδών ύψους 586,6 δισ. γουόν ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αποτελέσματα ήσαν καλύτερα των αναμενόμενων καθώς οι σχετικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη 336,6 δισ. γουόν. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν σε 6,09 τρισ. γουόν από 5,69 τρισ. γουόν στο πρώτο τρίμηνο του 2002 (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα, οριστικά στοιχεία).

Η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του νοτιοκορεατικού νομίσματος έναντι του δολαρίου βοήθησε, παράλληλα, και τις πωλήσεις στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου.

Η Hyundai ελπίζει να πωλήσει φέτος 1,82 εκατομμύρια οχήματα, έναντι 1,72 εκατομμυρίων πέρυσι, προσβλέποντας σε ισχυρή άνοδο των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ όπου ελέγχει το 2,5% της αγοράς αυτοκινήτου πίσω από τη Nissan αλλά μπροστά από τη Mitsubishi.

Η νοτιοκορεατική εταιρεία αναμένει αύξηση 44% των κερδών της φέτος και σχεδιάζει επενδύσεις αυξημένες κατά 73,3% σε σχέση με πέρυσι.