Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 13 Μαΐου 2003 12:31

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη Γερμανία

Βελτίωση παρουσίασε το Μάιο το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία χάρη κυρίως στην ανάκαμψη των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ.

Ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών ερευνών ZEW, ο οποίος καταγράφει τις προσδοκίες αναλυτών και θεσμικών επενδυτών για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, αυξήθηκε στις 18,7 μονάδες το Μάιο από 18,4 μονάδες τον Απρίλιο. Πρόκειται για την πέμπτη διαδοχική του άνοδο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones Newswires ανέμεναν υποχώρησή του στις 17 μονάδες.

«Είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι δεν υποχώρησε, όπως άλλοι δείκτες της οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW, καθηγητής Βόλφγκαγκ Φραντς, ο οποίος απέδωσε τη βελτίωση του κλίματος στην ανάκαμψη των γερμανικών μετοχών. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι από τα μέσα Μαρτίου ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης έχει ενισχυθεί κατά περίπου 34%.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν δικαιολογούν υπερβολική αισιοδοξία, καθώς ο δείκτης του γερμανικού ινστιτούτου παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.