To πρώτο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 4,3%, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς, που αφορούν στις εκτιμήσεις των κυριοτέρων μακρομεγεθών.
Η αύξηση αυτή διαδέχεται τις αυξήσεις του ΑΕΠ το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2002 κατά 4,2% 3,8% και 3,4% αντίστοιχα. Επίσης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9%.
Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 3,6% συμβάλλοντας κατά 2,3% στην αύξηση της συνολικής ζήτησης. Η αύξηση αυτή υπολείπεται από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στη συνολική ζήτηση. Επίσης σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2002 η τελική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2,0%.
Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 1,6%. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας. Επίσης σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2002 υπήρξε μια άνοδος της τάξης του 9,6%.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2003 οι εξαγωγές μειώθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 0,5%, επιβραδύνοντας την αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 0,1%. Επίσης ως προς το τέταρτο τρίμηνο του 2002 είχαμε μείωση της τάξης του 3,3%.
Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%.Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ υποδηλώνοντας την μείωση του σχετικού μεριδίου των εισαγωγών στην συνολική προσφορά της οικονομίας. Επίσης η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη αυτής των εξαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει τη μείωση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.
Σε σχέση επίσης με το τέταρτο τρίμηνο του 2002 είχαμε μείωση της τάξης του 0,2%.
Πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος