Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 00:01

Αφορμή για ρευστοποιήσεις

Η ΕΙΔΗΣΗ πως οι πωλήσεις λιανικής μειώθηκαν απότομα τον Απρίλιο σε συνδυασμό με τις δυσοίωνες προβλέψεις που έκανε ο υπ΄ αριθμόν ένα κατασκευαστής εξοπλισμού επεξεργαστών Applied Materials, πρόσφεραν στους επενδυτές τη δικαιολογία που έψαχναν για να ρευστοποιήσουν κέρδη χθες στη Wall Street.

Οι επενδυτές έχουν ωθήσει τον χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor's 17% ψηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Μαρτίου, αντιδρώντας θετικά στις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του 2003.

Τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής που ανακοινώθηκαν κλόνισαν κάπως τις ελπίδες αυτές.

Χρηματιστές, ωστόσο, επέμειναν ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό και προέβλεψαν σύντομη επιστροφή της αγοράς σε πορεία κερδών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 31,43 μονάδες, ποσοστό 0,36%, φθάνοντας στις 8.647,82 μονάδες. Με απώλειες 4,78 μονάδων, ποσοστό 0,31%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.534,90 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν υποτονικά χθες με τους επενδυτές να δείχνουν επιφυλακτικοί περιμένοντας νέα κίνητρα και πιθανές εξελίξεις, κυρίως στη χρηματαγορά όπου η ισχυρή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου προκαλεί πονοκέφαλο στους Ευρωπαίους εξαγωγείς.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,04% και πτώση 0,19%, αντίστοιχα, παραμένοντας εγκλωβισμένοι στα στενά όρια διακύμανσης που ακολουθούν από τα μέσα Απριλίου.

Μεικτή ήταν η εικόνα που παρουσίασαν και οι εθνικοί χρηματιστηριακοί δείκτες (Λονδίνο -0,06%, Παρίσι -0,06%, Φραγκφούρτη +0,25%).

Τα απογοητευτικά στοιχεία, για τις πωλήσεις λιανικής, που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού φόβισαν τους Ευρωπαίους επενδυτές που βρήκαν μικρή παρηγοριά στο γεγονός ότι τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο των τελευταίων ημερών του πολέμου στο Ιράκ, όταν οι καταναλωτές έδειχναν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.

Η σχετική ανάκαμψη του δολαρίου έναντι του ευρώ συνέβαλε στην εκτόνωση των φόβων που ήθελαν το ισχυρό ευρώ και υπονομεύει τα κέρδη των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς αυτοκινήτου και χημικών, αν και αναλυτές προειδοποίησαν πως η διόρθωση ήταν προσωρινή.

Οι πιό δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: ASML, Bayer (+4,7%), BASF (+3,1%), Porsche (+2%), DaimlerChrysler, Peugeot, Valeo (+3,1%), Publicis (+4,8%), Alstom (+26%), Tayler Nelson Sofres (+16,5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ