Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 09:53

Σημαντικές απώλειες στο Τόκιο

ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ποσοστιαία πτώση σε διάστημα τριών εβδομάδων σημείωσε σήμερα ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, καθώς η εκ νέου ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/15/590306.htm υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών εξαγωγών.

Αρνητικό αντίκτυπο είχαν επίσης τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 0,1% τον περασμένο μήνα σε αντίθεση με προβλέψεις αναλυτών που περίμεναν άνοδο της τάξεως του 0,4% http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/15/590251.htm .

«Οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας δείχνουν ασθενείς Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό για την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ζήτηση από το εξωτερικό», δήλωσε στο Βloomberg ιάπωνας διαχειριστής κεφαλαίων στη Nissay Asset Management Corp.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο ρυθμός ανόδου των ιαπωνικών εξαγωγών αυξήθηκε μόλις κατά 0,9% το Μάρτιο έναντι 7,7% το Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 10%, έναντι ανόδου 4,2% το Φεβρουάριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/15/590252.htm .

«Τα ανακοινωθέντα στοιχεία υπογραμμίζουν την τάση αποδυνάμωσης της εξαγωγικής δραστηριότητας η οποία ήταν ο κατ' εξοχήν μοχλός στήριξης της ιαπωνικής οικονομίας», τόνισε ο Σούζι Σιρότα, οικονομολόγος της Dresdner Kleinwort Wasserstein.

Οι μετοχές της Nissan και της Toyota, εταιρειών οι οποίες βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αμερικανική αγορά, υποχώρησαν κατά 3,23% και 1,29% αντιστοίχως.

Σημαντικές απώλειες (2,8%) κατέγραψε και ο τίτλος της Sony, ο πρωταγωνιστής της χθεσινής ανόδου. Ο ιαπωνικός κολοσσός ανακοίνωσε χθες ότι την επόμενη χρονιά θα αρχίσει ις εργασίες κατασκευής μιας PlayStation κονσόλας χειρός ασκώντας πιέσεις στη μετοχή της ανταγωνίστριας εταιρείας Nintendo, δημιουργού της επιτυχημένης κονσόλας χειρός GameBoy.

Το νέο φορητό PlayStation, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη της επόμενης χρονιάς, θα είναι εφοδιασμένο με έγχρωμη οθόνη, ισχύ ισοδύναμη με το αρχικό PlayStation και υψηλών δυνατοτήτων οπτικό δίσκο αποθήκευσης δεδομένων.

Τέλος, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή ημιαγωγών μετά τη σημαντική υποχώρηση ομοειδών μετοχών στη Wall Street. Ο τίτλος της Advantest υποχώρησε κατά 2,74%.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στις 8.123,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,47% ή 121,51 μονάδες. Ο δείκτης Topix σημείωσε πτώση κατά 1,43% κλείνοντας στις 820,08 μονάδες.