Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 10:33

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ κλίμα διεξάγονται κατά τα πρώτα λεπτά οι συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τα ανησυχητικά στοιχεία για την πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη, έστω και οριακή.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ύφεση», δήλωσε στο Bloomberg γερμανός οικονομολόγος στην UFJ Bank. «Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, οι παραγγελίες μειώνονται σημαντικά, ενώ το ευρώ ενισχύεται», πρόσθεσε.

Αντιθέτως, θετικές ήταν οι ειδήσεις από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων. Η Deutsche Telekom, ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός όμιλος της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2003 εμφάνισε κέρδη ύψους 850 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 1,8 δισεκ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο. Πρόκειται για το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο της γερμανικής εταιρείας από το δεύτερο τρίμηνο του 2001, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ζημίες. Η μετοχική της τιμή ενισχύεται κατά 1,36%.

Ομοίως, η επίσης γερμανική ΤhyssenKrupp AG ανακοίνωσε ότι στο δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο τα κέρδη της ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ από 66 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002. Το παραπάνω αποτέλεσμα ήταν καλύτερο από τις προβλέψεις των αναλυτών. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά κερδοφόρο τρίμηνο της γερμανικής μεταλλουργίας. Η μετοχή της σημειώνει αξιόλογη άνοδο κατά 2,16%.

Στις 10:13 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.968,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,15%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.944,19 μονάδες με απώλειες 0,60% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.906 μονάδες σημειώνοντας πτώση κατά 0,67%.