Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 10:38

Deutsche Telekom : Κέρδη αντί ζημιών το α' τρίμηνο

Απρόσμενα κέρδη, εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, Deutsche Telekom, για πρώτη φορά, μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2001, χρονιά κατά την οποία προχώρησε στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων, περιόρισε τις δαπάνες και κατέβαλε λιγότερους φόρους.

Οπως μετέδωσε το Bloomberg News, τα καθαρά της κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2003 ανήλθαν σε 850 εκατ. ευρώ (973 εκατ. δολ.), έναντι ζημιών ύψους 1,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση προς το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η εταιρεία θα εμφάνιζε ζημίες.

Η Deutsche Telekom, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ζημίες χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης, περιορίζει κατά 55.000 τις θέσεις εργασίας και μειώνει τις δαπάνες για εξοπλισμό και διαφήμιση.

Ο επικεφαλής της, Kai-Uwe Ricke, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση το Νοέμβριο, έχει υποσχεθεί στους επενδυτές ότι θα μειώσει το χρέος της Deutsche Telekom κατά περίπου 52 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2003.

Το καθαρό χρέος της εταιρείας, υποχώρησε στα 56,3 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, από 61,1 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία ανακοίνωσε, ότι στα κέρδη συνέβαλε η πώληση περιουσιακών της στοιχείων ύψους 1,73 δισ. ευρώ, αλλά και η υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη, αυξήθηκαν σε 4,5 δισ. ευρώ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι αυτά διαμορφώνοντο στα 4,22 δισ. ευρώ. Αύξηση 6,6% σημείωσαν τα έσοδα της εταιρείας, φθάνοντας στα 13,6 δισ. ευρώ, αποτελέσματα εντός των προβλέψεων.