Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 15 Μαΐου 2003 13:42

Societe Generale-Credit Lyonnais : Συμπαγή αποτελέσματα το α' τρίμηνο

Συμπαγή αποτελέσματα τριμήνου, ανακοίνωσαν οι γαλλικές τράπεζες Societe Generale και Credit Lyonnais, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις τους στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής ανιστάθμησαν τις επιπτώσεις της τελμάτωσης της γαλλικής οικονομίας και της καθοδικής κεφαλαιαγοράς.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η SocGen γνωστοποίησε μικρότερη της αναμενόμενης μείωση στο πρώτο τρίμηνο φέτος των καθαρών κερδών της (κατά 5,6%, σε 511 εκατ. ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις αναλυτών έκαναν λόγο για καθαρά κέρδη 382 εκατ. ευρώ).

Καλύτερα των προβλεπόμενων ήταν και τα έσοδα από δραστηριότητες, τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 3,75 δισ. ευρώ από 3,70 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2002.

Οι δραστηριότητες στον τομέα λιανικής τραπεζικής ανακοίνωσαν μείωση κατά 2,3% των καθαρών κερδών, ενώ τα καθαρά κέρδη από διαχείριση ενεργητικού και δραστηριότητες private banking, μειώθηκαν κατά 22%.

Αντιθέτως αυξήθηκαν κατά 18,6% τα καθαρά κέρδη από δραστηριότητες στον τομέα επενδυτικής τραπεζικής και τραπεζικής μεγάλων επιχειρήσεων.

Η SocGen βοηθήθηκε στο πρώτο τρίμηνο από συνολική μείωση λειτουργικού κόστους κατά 5,5% και θα πωλήσει στην Credit Agricole τη σε ποσοστό 3,68% συμμετοχή της στην Credit Lyonnais.

Παράλληλα, η Credit Lyonnais, της οποίας η εξαγορά από την Credit Agricole αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα, ανακοίνωσε χθες αύξηση 4,6% των καθαρών κερδών της, σε 236 εκατ. ευρώ, καθώς τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 1,8% ανερχόμενα σε 1,68 δισ. ευρώ.

Η πτώση κατά 14,8% των καθαρών κερδών της στο βραχίονα λιανικής τραπεζικής (102 εκατ. ευρώ) και κατά 10,5% αυτών του τμήματος διαχείρισης ενεργητικού (51 εκατ. ευρώ), αντισταθμίστηκαν από το διπλασιασμό σχεδόν των καθαρών κερδών της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής τα οποία ανήλθαν σε 106 εκατ. ευρώ.