Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 05 Μαρτίου 2013 07:00

Καμπανάκι του Eurogroup για διαρθρωτικές αλλαγές

Καμπανάκι προς την κυβέρνηση, για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε όλους τους τομείς, σήμανε το Eurogroup. Εθεσε ως όρο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο τέλος Μαρτίου, την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων και κυρίως την τήρηση των αλλαγών στο δημόσιο τομέα, που αφορούν την κατάρτιση χρονοδιαγράμματος για τη μείωση του προσωπικού.

Ανοικτό αφήνει το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, ο οποίος θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τη λύση στο ζήτημα αυτό, ώστε να τηρηθεί η δέσμευση που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

«Η τρόικα βρίσκεται σε φάση συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό και δεν θέλω να μιλήσω. Αυτό που εμείς ζητάμε είναι να ρυθμιστεί το θέμα με βάση το μνημόνιο», ανέφερε ο κ. Ρεν, επαναλαμβάνοντας ότι τη λύση θα πρέπει να τη βρει η Αθήνα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτηθείς σχετικά, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Εurogroup στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι ο στόχος που έχει συμφωνηθεί, επιτυγχάνεται, αποφεύγοντας επιμελώς να δεσμευθεί ρητά πως δεν θα γίνουν απολύσεις. Αυτό που είπε είναι ότι «υπάρχουν επίορκοι ή εργαζόμενοι στο Δημόσιο που προσλήφθηκαν με πλαστά πιστοποιητικά και αυτό ψάχνουμε τώρα».

Ικανοποίηση για τα προαπαιτούμενα

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Eurogroup για την Ελλάδα, εκφράζει την ικανοποίησή του, ότι οι προαπαιτούμενες δράσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί, έχουν εκπληρωθεί. Ειδικότερα, όπως τονίζεται, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική, που έχει επικαιροποιηθεί, περιλαμβάνει τα ανώτατα όρια των δαπανών για τα υπουργεία και την Υγεία για την επόμενη τριετία. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι, εκτός από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις δαπάνες στις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις.

Η απόφαση αυτή διασφαλίζει περαιτέρω την επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα, αναφέρει η ανακοίνωση. Το Eurogroup χαιρέτισε, ακόμη, την εκταμίευση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές Αρχές να διατηρήσουν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και, ειδικότερα, να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Υπό διαρκή πίεση η Κύπρος

Εν τω μεταξύ, παρά τις αντιδράσεις της κυπριακής κυβέρνησης, κορυφώνονται οι πιέσεις προς τη Λευκωσία, προκειμένου να δεχθεί αξιολόγηση της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν, απέφυγαν να διαβεβαιώσουν ότι δεν θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο.

Αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, πρότεινε στους εταίρους να γίνει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας από την αρμόδια Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και από ιδιώτες εμπειρογνώμονες, υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Κι αυτό το ζήτησε, ώστε να αποφευχθεί διαρροή προσωπικών δεδομένων των καταθετών.

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εurogroup γίνεται αναφορά σε ανεξάρτητη αξιολόγηση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πραγματοποιηθεί από ιδιωτική εταιρεία. Ο κ. Ντέισεμπλουμ αρνήθηκε να προσδιορίσει πώς θα γίνει και από ποιους, τονίζοντας ότι αυτό συζητείται, ωστόσο οι πιέσεις του Βερολίνου για ιδιωτική εταιρεία είναι ασφυκτικές. Αναφορικά με την εγγύηση των καταθέσεων στην Κύπρο, παρά τη σωρεία ερωτήσεων που δέχθηκαν οι κ.κ. Ρεν και Ντέισελμπλουμ εάν θα γίνει κούρεμα των καταθέσεων, άφησαν το θέμα ανοικτό.

«Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας, η τρόικα θα πάει πολύ σύντομα στην Κύπρο για την ολοκλήρωση του μνημονίου και, μόλις έχουμε μια συνολική βάση απόφασης, τότε όλα αυτά τα θέματα θα εξεταστούν», είπαν και οι δύο, προκαλώντας, φυσικά, εντονότατη ανησυχία στη Λευκωσία.

Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Ντέισελμπλουμ είπε ότι στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας για την Κύπρο μέχρι το τέλος του μήνα και, στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην ανακοίνωση για την Κύπρο, το Eurogroup καλωσόρισε το νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, και τις πληροφορίες που μετέφερε για την κατάσταση στην Κύπρο, μετά τις προεδρικές εκλογές, και τις προθέσεις τις νέας κυβέρνησης. «Οι πρώτες ανταλλαγές με τη νέα κυπριακή κυβέρνηση ήταν χρήσιμες. Με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Κύπρο, το Eurogroup είναι αισιόδοξο ότι μπορεί να επιτευχθεί μια γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προς ένα MoU.

Το Eurogroup κάλεσε τους διεθνείς οργανισμούς και την Κύπρο να επιταχύνουν τις εργασίες τους στη δημιουργία των θεμελίων του προγράμματος και συμφώνησαν να στοχεύσουν στην πολιτική αποδοχή του προγράμματος, στο δεύτερο μισό του Μαρτίου. Το Eurogroup θα επανέλθει και πάλι σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, για να εξετάσει την πρόοδο των συζητήσεων των κυπριακών Αρχών με τους διεθνείς οργανισμούς.

Οχι αναδιάρθρωση το 2013

Δεν θα υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας το 2013, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στη γερμανική εφημερίδα «Bild». Οπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ, ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι οι προηγούμενες δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπονόησε ότι αναμένει νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους φέτος.

«Παρεξηγήθηκα. Για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνω ότι δεν θα υπάρξουν άσχημα νέα για την Ελλάδα φέτος», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στη γερμανική εφημερίδα. Οσον αφορά στην Κύπρο, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ακόμη και για τη σκέψη μιας στάσης πληρωμών. «Δεν θα πρέπει καν να συζητείται μια χρεοκοπία της Κύπρου, το ντόμινο που θα επακολουθήσει στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρωζώνη θα είναι ανυπολόγιστο», τονίζει ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ. «Είμαι πεπεισμένος ότι η Κύπρος μπορεί να σωθεί», πρόσθεσε.

Η δόση των 7,2 δισ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, <b>Κλάους Ρεγκλινγκ</b>, (φωτογραφία), παραμένουν στη διάθεση της Ελλάδας 7,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν την τελευταία δόση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην εκταμίευση, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]