Σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο. Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δύο είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Σκοπός είναι να έχουμε ένα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τις Βρυξέλλες σχετικά με τις αποχωρήσεις από το Δημόσιο.
Όπως είπε, η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα επιτυγχάνεται ήδη καθώς τα έως τώρα στοιχεία για τις αποχωρήσεις το 2011 και 2012 δείχνουν ότι ο στόχος για την περίοδο 2010-2015 θα υπερκεραστεί.
Επίσης πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις με την τρόικα αυτή την εβδομάδα τίθεται το θέμα της «καλύτερης ποιότητας» του δημόσιου τομέα ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος προτίθεται να συναντηθεί με την τρόικα για το θέμα αυτό μερικές φορές ακόμη.
Σε ερώτηση ποιες είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι είναι δύο: η μείωση των τιμών των φαρμάκων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Bild, ο έλληνας ΥΠΟΙΚ δηλώνει πως δεν θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εντός του 2013.
Στη συνέντευξη ο κ. Στουρνάρας εξηγεί ότι προηγούμενες δηλώσεις του περί νέας αναδιάρθρωσης εντός του έτους παρερμηνεύθηκαν και τονίζει: «Παρεξηγήθηκαν οι δηλώσεις. Για μία ακόμη φορά, δεν θα έχουμε άσχημα νέα από την Ελλάδα αυτή τη χρονιά».
Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί: «Μια κυπριακή χρεοκοπία δεν θα έπρεπε καν να συζητείται» και σημειώνει πως η επίδραση ντόμινο για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωζώνη θα ήταν ανυπολόγιστη. «Είμαι βέβαιος ότι η Κύπρος μπορεί να διασωθεί», τονίζει.
Δηλώσεις για την Ελλάδα έκανε, μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup, και ο Επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος αναφέρθηκε στις οικονομικές προβλέψεις που υιοθέτησε πρόσφατα η Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει σταδιακά στις αρχές του 2014.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για προβλέψεις και ότι προϋπόθεση για να επαληθευτούν είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα. Τα ζητήματα αυτά, όπως είπε ο Όλι Ρεν, θα εξεταστούν στο πλαίσιο αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς για τις προαπαιτούμενες δράσεις του Μαρτίου και το ζήτημα των υποχρεωτικών αποχωρήσεων υπαλλήλων από το ελληνικό δημόσιο, ο Όλι Ρεν είπε ότι το ζήτημα αυτό εξετάζεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της τρόικας και ότι θα διευθετηθεί με βάση τις πρόνοιες του Μνημονίου. Σημείωσε, μάλιστα, «πως είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι».
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ , αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποιησης των τραπεζών είπε ότι 42 δισ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί το 2012 και πως υπολείπονται 7,2 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και είναι διαθέσιμα για εκταμίευση εντός του Απριλίου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ερωτηθείς εάν συζητήθηκε σήμερα το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην Ελλάδα, απάντησε αρνητικά. Ωστόσο, από ελληνικής πλευράς, ο Γ. Στουρνάρας, ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς ότι το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση.
Πάντως το Eurogroup εκφράζει, σε ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων του Φεβρουαρίου, καλώντας παράλληλα τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν πλήρως τα συμφωνηθέντα για την έγκριση της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Eurogroup για την Ελλάδα έχει ως εξής:
«Το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο για το Φεβρουάριο και οι οποίες είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας. Ειδικότερα, η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική έχει επικαιροποιηθεί, η οποία περιλαμβάνει τα τριετή ανώτατα όρια δαπανών για τα υπουργεία και για τον τομέα της υγείας.
Επιπλέον, το Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για το γεγονός ότι εκτός από τις προαπαιτούμενες δράσεις, η Ελλάδα προετοίμασε μηνιαίους στόχους για τις βασικότερες δημόσιες επιχειρήσεις και με προοπτική να τις επεκτείνει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή διασφαλίζει την περαιτέρω επίτευξη των δημοσιονομικών δεσμεύσεων και αντιπροσωπεύει ένα ισχυρό σήμα ιδιοκτησίας του προγράμματος από την Ελλάδα.
Το Eurogroup καλωσόρισε ακόμη την εκταμίευση από τον EFSF της δόσης του Φεβρουαρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του δεύτερου οικονομικού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Το Εurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και ειδικότερα να εφαρμόσουν πλήρως τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες δράσεις του Mαρτίου, ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των επίσης 2,8 δισ. ευρώ».
Πηγή: ΑΜΠΕ